Motion till riksdagen
2024/25:1973
av Ann-Sofie Alm (M)

Lex Rebecka – våga leva


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheter och förutsättningar för stöd till anhöriga vid suicid och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheter och förutsättningar för ett uppdrag till Försäkringskassan att direkt inleda stöd till anhöriga vid suicid och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheter och förutsättningar gällande hur stöd till anhöriga vid suicid kan bli likvärdigt över hela Sverige och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheter och förutsättningar gällande POSOM-team i varje kommun i förebyggande syfte och med uppdraget att öka den psykiska hälsan och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att pröva möjligheter och förutsättningar att en ungdom som blir 18 år och som bevisat frivilligt önskar ha någon närstående kvar som kontaktperson för psykiatrivården ska ha kvar den bestämmanderätten och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sedan den här motionen skrevs har Rebeckas familj fått rätt till ersättning på grund av att sjukvården erkänt felmedicinering och utebliven /bristande vård. Rebecka hade med andra ord inte behövt ta sitt liv.

Den vård hon lade sitt liv i händerna på, den vård som vi alla betalar till för att den ska vara trygg och säker, den vården misslyckades. Så ska det inte behöva vara. Ersättningsbeskedet kom hem till familjen i ett oansenligt brev på posten. En ersättning som oavsett storlek aldrig kan ersätta Rebecka. Brevet blev ett slag i ansiktet på en redan av sorg lamslagen familj.

Med brevet bör även följa ett löfte om att samhället har tagit Lex Rebecka till sig och nu tar ansvar genom att göra allt i sin makt för att ingen människa ska behöva bli felmedicinerad, felbehandlad och lämnad utan uppföljning utan att anhöriga har vetskap om ändringar i medicineringen. Därför önskar jag att Lex Rebecka ska bli vägledande för framtidens psykiatrivård.

Stöd för anhöriga i chock.

Fyra människor tar sitt liv varje dag i Sverige; fyra människors familjer får varje dag ett

chockerande, förlamande dödsbesked.  När beskedet kommer är chocken så stark att det känns som att man blivit överkörd av ett tåg och hamnat i koma. När ett barn tar sitt eget liv blir man som förälder och familj satt ur spel, oförmögen att tänka klart och rationellt, dagar försvinner, närminnet är ett kaos. Det är svårt att sköta sitt arbete, än mindre anmälningar och ansökningar till myndigheter och instanser för att sjukskriva sig och se till att räkningar blir betalda.

Därför borde det utredas hur ett anhörigstöd med detta i beaktande skulle kunna se ut

där Försäkringskassan säkerställer att de anhöriga har förmågan att söka hjälp och

ersättning och per automatik tillser att det mest akuta tillgodoses. Exempelvis att

deadlinen för ansökan om sjukskrivning inte är absolut; alla individers sorg och chock

ser olika ut.

Uppföljande stöd

Utredningen skulle också kunna se hur uppföljningen av vård för de anhöriga skulle

kunna utformas. I hälso- och sjukvårdslagen finns ett särskilt ansvar för att stödja ett barn som förlorat en närstående i självmord, men det saknas liknande skrivningar för att stödja vuxna anhöriga. Det behöver utredas hur ett sådant stöd även för anhöriga skulle kunna se ut.

När man opererar ryggen får man kanske ett telefonsamtal från läkaren om hur allt

går, man får enkäter att svara på och man får återbesök och rehab. Som anhörig i chock

får man ingen uppföljning eller återbesök. Många överlevande anhöriga har en lång väg

tillbaka till ett arbetsliv på heltid och ett väl fungerande socialt liv och därmed en hög

risk för försämrad livskvalité och suicid. Här skulle uppsökande vård, grön rehab, fysisk

aktivitet på recept för individen och kultur på recept för familjen göra stor skillnad för

livskvalitén för de drabbade och göra deras väg tillbaka till ett fungerande liv kortare.

Nationellt likvärdigt stöd

Det stöd som ändå finns varierar väldigt mycket från kommun till kommun. Vissa kommuner har utarbetade rutiner för akut krisomhändertagande av efterlevande efter suicid, men i de allra flesta kommuner saknas kompetensen eller så saknas en samordning mellan olika organisationer såsom region, kommun, polis och ideella organisationer som kan ge sitt professionella och medmänskliga stöd. Det behöver utredas hur ett nationellt likvärdigt stöd skulle kunna utformas så att vård av och hjälp till efterlevande inte är beroende av var de bor någonstans.

Uppsökande förebyggande stöd

Det är stora resurser som ställs till förfogande direkt efter att en anhörig tagit sitt liv. Där efterlevandestödet fungerar väl liknar tiden närmast dödsfallet som om bostaden blir till ett getingbo där det alltid är någon på plats för att hjälpa de efterlevande i var dagen, åtminstone de första dagarna efter självmordet när krisen är akut och sorgen är

som mest chockerande. 

Men det är tomt på resurser och svar före dödsfallet. Att som efterlevande uppleva att alla dessa resurser finns men först efter att deras älskade tagit sitt liv kan upplevas som upprörande då många av dem förgäves kämpade för att få hjälp medan deras nära fortfarande var vid liv.

Det behöver utredas hur dessa efterlevanderesurser kan bli likvärdiga över landet och hur dessa resurser skulle kunna omvandlas till att bli förebyggande, salutogena resurser för att förhindra att fler självmord sker. Det bör därför utredas hur varje kommun skulle kunna åläggas att upprätta ett förebyggande POSOM-team med uppsökande uppdrag att förebygga suicid och stärka psykisk hälsa. 

Motionen har rubriken Lex Rebecka 

Rebecka var en kärleksfull och kreativ ung kvinna. Hon älskade sin familj och hon var en älskad dotter och syster. Hon sökte hjälp av vården för att hon inte ville må dåligt, hon ville må bra, hon ville att alla runt henne skulle må bra.

Rebecka flyttade på grund av studier till en annan ort, ungefär 2,5 timmes resa ifrån sin familj. Rebecka stod sin familj, sin mamma och pappa och sin syster och sin bror, väldigt nära. Rebecka hade vänner och pojkvän men började ändå må sämre och sökte hjälp på studieorten för depression, ångest och suicida tankar på vårdcentralen. Där fick hon medicinering direkt, en annan medicin än den hon haft insatt tidigare, och erbjudande om samtalsstöd. Men den tiden för samtal hon fick låg 1 år framåt i tiden. 

I journalen upprepas det att mamman är sjuksköterska och att mor och dotter har en god relation. I journalen beskrivs det att hon är ensamstående i en studentbostad och att hon bor 2,5 timme från sin familj. Rebecka bedöms av läkare som en person med ”måttlig risk för suicid”. 

Läkemedlet hade en biverkning som kunde få en patient att hamna i ett tillstånd av apati, depression och suicida tankar. Rebecka fick ingen uppföljning eller kontroll av det nyinsatta läkemedlet. Då hon var 23 år fyllda har sjukvården inget ansvar att med dela anhöriga om nya mediciner. Rebecka avslutade sitt liv.

I en anmälan till Ivo om läkemedlet och den bristande kontrollen av läkemedlet, skriver hennes mamma som svar på blankettens fråga om anledningen till att hon skriver klagomålet: Avliden, Min dotter tog sitt liv 2022-06-21.

Det är svårt att förstå hur man som förälder eller syskon orkar fortsätta att leva. Men att försöka förändra vården för att öka den psykiska hälsan är ett sätt och det är därför denna motion har kommit till, ur outgrundlig sorg men med viljan att hjälpa andra.

Våga leva

Familjen har, tillsammans med Tanums kommun, skapat en minnesplats som har utsmyckats med en staty. Platsen är noga vald vid havet där vågorna oändligt slår mot klipporna. En minnenas plats där Rebecka levde, njöt och skrattade och där familjen försiktigt åter ska våga leva.

Statyn heter Våga leva. Det är en plats där alla är välkomna att finna ro, finna glädje, våga drömma och våga leva.

 

 

 

Ann-Sofie Alm (M)