Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att införa ett nationellt frånvaroregister och tillkännager detta för regeringen.
Varje år försvinner hundratals barn ifrån Sverige. Ingen vet riktigt hur många det är men vid höstterminens start gapar alltför många stolar tomma i klassrummen. Somliga barn försvinner till utlandet, tillsammans med sina familjer, en del barn hålls hemma av sina föräldrar, en del minderåriga gifts bort och andra barn vägrar att gå till skolan av olika skäl.
Efter en tragisk situation i Ystad beslutade Riksrevisionen att granska hur lagen om skolplikt efterlevs. Deras rapport kom 2019 och visade tyvärr på stora brister, både hos kommuner och i skolor. Föräldrars uppgift om att barnen bytt skola kontrollerades aldrig, kommuner kontrollerade inte att alla 6-åringar kom till skolstarten och vissa skolor följde inte upp alls när elever försvann.
Vi Moderater föreslog i utbildningsutskottet att det skulle införas ett nationellt frånvaroregister för att råda bot mot vissa av problemen, men S valde att rösta emot med argumentet att det skulle innebära för stor administration för skolorna. Efter många diskussioner blev det dock senare ett tillkännagivande om att införa ett nationellt frånvaroregister.
Skolverket har utrett möjligheten och svarade 2021 att det är fullt möjligt. Ännu har dock inget register införts. Tyvärr.
Den moderatledda regeringen har beslutat om ny lagstiftning för att förhindra bortförande av barn för äktenskap men det finns många anledningar ytterligare för skolor och kommuner att uppmärksamma frånvaro samt registrera den.
Oavsett anledning ska barn som har hög frånvaro alltid uppmärksammas och saknas av vuxenvärlden samt alla tänkbara åtgärder ska sättas in för att barnen ska komma till skolan.
Kristina Axén Olin (M) |
|