Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över hur den sociala snedrekryteringen till högskola och universitet kan minska och tillkännager detta för regeringen.
Högskolan innebär utveckling, kunskap, möjligheter och tillväxt. En utbyggd högskola med lika möjligheter är centralt för ett jämlikt samhälle. Idag påverkar dock socioekonomisk och akademisk bakgrund alltför mycket vilka som söker sig till högre utbildning. Universitetskanslersämbetet visade i år att 84 procent av unga med minst en forskarutbildad förälder hade påbörjat en högskoleutbildning vid 25 års ålder. Motsvarande siffra för unga där ingen förälder gått ut gymnasiet var 24 procent.
Det finns med andra ord ett tydligt samband mellan social bakgrund och benägenheten att söka till högskolan. Detta är inget nytt fenomen, men trenden har blivit värre. Under och efter pandemin har utvecklingen gått åt fel håll. Det krävs ett ordentligt omtag för att mota denna sociala snedrekrytering.
Sverige är ett land där alla ska ha lika chans. Det ska självklart vara flit och slit som avgör vilka som söker sig till högre utbildning, inte föräldrarnas bakgrund.
Mot bakgrund av detta föreslås riksdagen att se över möjligheten att tillsätta en utredning för att undersöka hur den sociala snedrekryteringen till högskolan kan minska.
Amalia Rud Stenlöf (S) |
Johan Büser (S) |