Motion till riksdagen
2024/25:1823
av Emma Ahlström Köster (M)

Uppdatering av reglemente inom kriminalvården


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att utreda möjligheten att begränsa antalet fysiska besök till dömda anstaltsplacerade och ersätta dessa med digitala möten, för att minimera insmuggling av narkotika och andra oönskade objekt på svenska anstalter, och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att intagna ska bekosta sin egen medicin under anstaltsvistelsen och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att mat inom kriminalvården enbart bör utgöras av en maträtt och att specialkost eller avvikelser (såsom religiös kost eller annat) som inte är styrkt av läkarintyg bör bekostas av den intagne själv och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att samtliga anställda inom kriminalvården får visitera intagna av båda kön och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Fram till år 2033 planeras för att utöka Kriminalvården till cirka 27 000 ordinarie anstalts- och häktesplatser. Detta för att fler som döms till fängelsestraff också ska avtjäna sina straff i enlighet med domen.

I samband med att kriminalvården expanderar, finns också anledning att se över interna rutiner och tillvägagångssätt för en effektivare, motiverad och säkrare vård och vistelse på svenska anstalter.

Det är fortsatt ett problem med insmugglad narkotika och otillåtna föremål. En uppstramning av besök skulle kunna bidra till att minska detta.

Idag finns också exempel på delvis omotiverade utgifter som skulle kunna minskas. Så som en mer återhållsam kostmeny och en större kontroll av värktabletter, sömntabletter och smärtlindrande preparat bidrar till att minska överkonsumtion.

Att se över personalens befogenheter till en mer likställd arbetsbeskrivning som inte gör skillnad på könen, skulle kunna effektivisera arbetet. Idag t ex tillåts bara anställda av ett kön visitera en intagen av samma kön, vilket innebär en ineffektivitet i verksamheten.

 

 

 

 

 

Emma Ahlström Köster (M)