Förslag till riksdagsbeslut
I Sverige har det länge funnits en samsyn bland riksdagens partier om att vi har råd att avsätta en hundradel av vårt välstånd för att bekämpa global fattigdom och förtryck. En reform som haft avgörande betydelse för att hjälpa människor i fattiga länder, inte minst kvinnor och flickor.
Trots ökade behov har högerregeringen och Sverigedemokraterna valt att skrota det viktiga enprocentsmålet i biståndet. Slakten av biståndsbudgeten påverkar miljontals människor som lever i fattigdom och utsatthet.
Sverige har inte bara en moralisk skyldighet, utan är också beroende av att andra länders utveckling går i en positiv riktning. Fattigdom och förtryck som leder till militära konflikter, flyktingströmmar och ökad miljöförstöring påverkar även oss. I en globaliserad värld är biståndet en nödvändig investering i vår gemensamma framtid.
Vi anser att enprocentsmålet i biståndet stegvis bör återinföras. I denna oroliga tid bör vi visa att Sverige står upp för internationellt bistånd och hållbar utveckling. Avräkningarna från biståndsbudgeten av kostnader för flyktingmottagande i Sverige bör upphöra. Bistånd ska användas till internationella insatser, inte som förstärkning till statsbudgeten.
Den feministiska utrikes- och utvecklingspolitiken bör utvecklas, inte avvecklas. En feministisk utrikespolitik är ingen ”etikett” som regeringen låtit påskina, utan har haft stor betydelse för att öka kvinnors och flickors rättigheter. Vi vet att kvinnor har en avgörande roll för att familjer och samhällen ska kunna lyftas ur fattigdom. Satsningar på kvinnors och flickors rättigheter ger därför inte bara positiva effekter för individen utan leder också till minskade konflikter, ökad demokrati, bättre folkhälsa och en positiv ekonomisk utveckling.
Annika Strandhäll (S) |
|