Motion till riksdagen
2024/25:1794
av Linnéa Wickman m.fl. (S)

En jämlik tillgång till kulturskola för alla barn


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att prioritera åtgärder som säkerställer en tillgänglig och jämlik kulturskola i hela landet för alla barn och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Alla ska ha tillgång och möjlighet till kultur och bildning, oavsett om du bor i storstad eller i lands- och glesbygd. Den kommunala kulturskolan är oundgänglig för att barn ska få utöva kultur och utveckla sina talanger och intressen. Kulturskolorna runtom i landet har också lagt grunden för Sveriges starka ställning som musikexportnation samtidigt som kultur i sig öppnar dörrar och vidgar vyer, stärker demokratin, den sociala sammanhållningen och den enskildes samhällsengagemang. 

Kulturskolan är ett kommunalt ansvar, men det är en nationell angelägenhet att kommunerna ges jämlika förutsättningar att bedriva den kommunala kulturskolan så att alla barn oavsett bakgrund eller storleken på föräldrarnas plånbok kan delta. Idag är deltagandet i kulturskolan ojämlikt. En rapport som togs fram av riksdagens utredningstjänst visar att 81 % av eleverna i kulturskolan har minst en förälder med eftergymnasial utbildning medan 60% av barnen har det i riket som helhet. Det ser också olika ut runtom i Sverige hur stort utbud som erbjuds eller om det finns någon kulturskola överhuvudtaget i kommunen. Det finns kommuner där kulturskolan privatiserats, i en del kommuner är avgifterna höga medan andra kommuner gjort satsningar för att kulturskolan ska vara helt avgiftsfri. 

Vi socialdemokrater menar att det måste finnas en genomtänkt och långsiktig politik för att öka tillgången till kulturskola i syfte att barn i hela landet ska kunna delta på lika villkor och få utforska sin kreativitet och sina förmågor. Det är en viktig del för att uppnå Sveriges kulturpolitiska mål om att främja allas möjlighet till kulturupplevelser, bildning och att utveckla sina skapande förmågor samt att särskilt uppmärksamma barn och ungas rätt till kultur. 

Socialdemokraterna införde ett statligt utvecklingsbidrag till kulturskolan för att kunna stärka arbetet för att nå nya elevgrupper i kulturskolan. Bidraget fördelas av Statens kulturråd och ett särskilt fokus har varit att stärka verksamheter i glesbygd och i politiskt eftersatta områden med socioekonomiska utmaningar. När Statens kulturråd följt upp vad kommuner använt medlen till handlar det till exempel om att starta mer uppsökande verksamhet och skapa nya undervisningsformer för unga som inte vanligtvis söker sig till kulturskolan. 

Den nuvarande regeringen valde att halvera statsbidraget 2023 som sedan legat kvar under 2024 på denna signifikant lägre nivå. I en tid när kommunernas ekonomi är mycket ansträngd på grund av bristen på nationella statsbidrag får detta konsekvenser för kulturskolan som inte utgör lagstadgad verksamhet. På många håll genomgår kulturskolan nedskärningar som riskerar att försvåra för än fler barn att delta i kulturskolan. 

Därför bör staten särskilt prioritera åtgärder för en mer tillgänglig och jämlik kulturskola i alla landets kommuner, dra lärdom av de insatser som kommuner kunnat göra med hjälp av det statliga utvecklingsbidraget till kulturskolan och överväga vilka ytterligare insatser som behövs för att riva de hinder som barn- och unga möter för att kunna delta i kulturskolans verksamhet.

 

 

Linnéa Wickman (S)

 

Patrik Lundqvist (S)

Sanna Backeskog (S)