Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att grundlagsskydda aborträtten och tillkännager detta för regeringen.
Rätten till fri och säker abort är avgörande för att kunna bestämma över sig själv och sin egen kropp. Men runtom i världen attackeras flickors och kvinnors rättigheter av högernationalistiska och konservativa krafter, vilket resulterat i att rätten och tillgången till fri abort inskränkts i flertalet länder i och utanför Europa. När tillgången till fri och säker abort kringskärs betyder det inte att antalet aborter minskar, bara att de går från att vara medicinskt säkra till att bli farliga och osäkra. Med följden att tusentals kvinnor dör eller får allvarliga men. Osäkra aborter står globalt för mellan 4,7 till 13,2 procent av alla fall av mödradödlighet enligt WHO. Mörkertalet är samtidigt stort.
Enligt gällande svensk abortlagstiftning råder fri abort fram till och med den 18:e graviditetsveckan, oavsett skäl. Efter den 18:e veckan och fram till den 22: a veckan krävs tillstånd för abort hos Socialstyrelsen. Men inte heller Sverige med en stark abortlagstiftning är vaccinerat mot försök att försvaga lagstiftningen genom förslag om att sänka tidsgränser eller rättsliga processer som syftar till att personal i hälso- och sjukvården ska kunna vägra att utföra abortrelaterad vård.
Den reproduktiva hälsan och kvinnors rätt till sin egen kropp är inte förhandlingsbar och skyddet för aborträtten behöver säkras och utvecklas i Sverige. Det handlar både om att kvinnosjukvården behöver ges tillräckligt med resurser för att utföra sitt viktiga arbete och att grundlagsskydda aborträtten, vilket skulle försvåra för framtida försök att inskränka aborträtten i Sverige. Det är därför positivt att den pågående grundlagskommittén som ska överväga nya fri- och rättigheter också ser över frågan om rätten till abort bör ges ett särskilt skydd i 2 kapitlet i regeringsformen.
Under 2024 blev Frankrike det första landet i världen att skriva in aborträtten i sin grundlag. Ett beslut som också Sverige kan inspireras av. Låt Sverige bli en av de länder som följer Frankrikes exempel och stärker skyddet för aborträtten genom att skriva in den i grundlagen.
Linnéa Wickman (S) |
|
Lena Johansson (S) |
Sanna Backeskog (S) |
Inga-Lill Sjöblom (S) |
|