Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att förslaget på delegation till kommuner avseende trängselskatt enligt SOU 2013:3 ska genomföras i väntan på en större utredning om en regionalisering eller kommunalisering av trängselskatten och tillkännager detta för regeringen.
I Sverige används idag systemet med trängselskatt uteslutande i kommunerna Stockholms stad och Göteborgs stad. Trängselskatten syftar till att minska trängseln i stadskärnan och omfattar både svensk- och utlandsregistrerade fordon. Ansvaret för införandet av lokala trängselskatter ligger idag på riksdagsnivå, trots att beslutet i allra högsta grad endast angår ett begränsat lokalt område, i dagens fall centrala Göteborgs stad och Stockholms stad. Trängselskatten påverkar i stor utsträckning även gränsande kommuner och på många vis även regionen i stort.
Trängselskatt har stor möjlighet att minska bilismen i tätbebyggda områden, finansiera kollektivtrafik och minska utsläppen av koldioxid och andra människo- och miljöskadliga luftpartiklar. Beslut om trängselskatt kan i högsta grad anses vara föremål för kommunalt, regionalt, eller kommunalregionalt beslutsfattande då ämnet i fråga berör ett begränsat geografiskt område vars lokala förutsättningar bäst kan tas hänsyn till av de lokalpolitiska företrädarna.
I SOU 2013:3 finns ett utrett förslag för hur kommuner med trängselskatt ska få ökat inflytande på trängselskatten. Utredningen anser att en delegation till kommunerna medför att trängselskatten blir mer flexibel kring belopp, tidpunkt och plats för uttaget och kan därmed användas för att styra trafiken bättre än idag, inte minst genom påverkan på skadliga utsläpp. Utredningens förslag är att riksdagen ger kommuner med trängselskatt en delegation att inom ett givet spann besluta om trängselskatten avseende belopp vid olika tidpunkter, vilka tider skatten ska tas ut, betalstationernas placering inom ett visst angivet geografiskt område samt om flerpassageregler. Detta kan införas i närtid och ge kommunerna större rådighet i väntan på en större utredning om en decentralisering, med andra ord en form av regionalisering och/eller kommunalisering av trängselskatten. Utredningens skäl till att inte förslå detta trots att det är fullt möjligt och att det kommer med många fördelar är intäktsfrågan för staten.
Miljöpartiet anser att förslaget på delegation till kommuner avseende trängselskatt enligt SOU 2013:3 ska genomföras i väntan på en större utredning om en regionalisering/kommunalisering av trängselskatten har genomförts.
Linus Lakso (MP) |
|
Annika Hirvonen (MP) |
Elin Söderberg (MP) |
Märta Stenevi (MP) |
|