Motion till riksdagen
2024/25:175
av Anna Wallentheim (S)

Parasporten


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om vikten av att fler barn, unga och vuxna med olika former av funktionsnedsättningar kommer i rörelse och får utöva idrott, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ta ett helhetsgrepp om parasporten för att se vilka resurser och förutsättningar som krävs för att få fler människor i rörelse och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Parasport är idrott för personer med rörelsenedsättning, synnedsättning eller intellektuell funktionsnedsättning och präglas av sammanhållning, glädje och möjligheten att förverkliga sina drömmar. Oavsett om du är nybörjare, tränar för hälsans skull eller strävar efter att nå världsnivå, finns det plats för dig inom parasporten. Här ges varje individ chansen att nå sin fulla potential, stärka sitt självförtroende och finna en gemenskap som sträcker sig långt bortom idrottens ramar. Det är en inkluderande arena där alla kan få sina drömmar uppfyllda.

Trots dessa inspirerande möjligheter står parasporten inför stora utmaningar. Pandemin har satt sina spår, med minskad aktivitet, avhopp bland ledare och stillastående verksamheter. Detta har särskilt drabbat de målgrupper som redan från början möter fler hinder på vägen till idrottsdeltagande. Att bygga upp verksamheten igen är en komplex uppgift som kräver tid, resurser och samarbete på bred front.

Mitt i dessa utmaningar har digitaliseringen erbjudit nya möjligheter till möten, utbildning och idrottsaktiviteter, men många praktiska problem kvarstår. För att idrotten ska bli en livslång del av människors liv behövs tillgång till anpassade idrottsanläggningar och nödvändig utrustning, vilket ofta saknas. Många träningslokaler är fortfarande otillgängliga, vilket begränsar människors möjligheter att delta. Till exempel kan en anläggning ha en tillgänglig läktare, men omklädningsrummen är inte alltid lika anpassade, vilket skapar osynliga hinder.

För att säkerställa parasportens fortsatta utveckling måste vi ta ett helhetsgrepp och arbeta för att minska de strukturella hindren, så att alla, oavsett funktionsnedsättning, får chansen att delta i idrottens gemenskap. Detta innebär att vi måste arbeta för att göra idrottsanläggningar mer tillgängliga och öka människors rättigheter till assistans, ledsagning och färdtjänst – faktorer som ofta är avgörande för deltagande i idrott.

Den politiska visionen måste vara att fler personer med funktionsnedsättning ska hitta till idrotten och kunna vara aktiva hela livet. Ett mål som kräver att politiken och parasporten arbetar tillsammans med kommuner, regioner, samarbetspartners och intresseorganisationer för att skapa en hållbar och livslång idrottsmiljö. Med en tydlig politisk agenda kan vi tillsammans minska hindren och skapa ett mer inkluderande samhälle, där alla har möjlighet att delta i och glädjas åt idrotten. Men detta kräver en uppdaterad helhetssyn över de hinder som finns och vilka förutsättningar som måste till för att få fler i rörelse och in i idrottens fantastiska värld.

 

 

Anna Wallentheim (S)