Motion till riksdagen
2024/25:172
av Per-Arne Håkansson m.fl. (S)

Utbyggnad av dubbelspår för Skånebanan sträckan Helsingborg–Hässleholm–Kristianstad


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en översyn för att se över behoven av dubbelspår för järnvägssträckan Skånebanan Helsingborg–Hässleholm–Kristianstad och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Järnvägen mellan Helsingborg och Kristianstad är ett av Sveriges mest trafikerade enkelspår. Skånebanan som den heter passerar via bland annat Åstorp, Kvidinge, Klippan, Perstorp, Tyringe och Hässleholm.

Den utgör ett viktigt nav för pendlare för såväl arbete som utbildning samt direkt­tåget på stambanan till Köpenhamn och Stockholm. Kristianstads högskola, såväl som kvalificerade yrkesutbildningar i Hässleholm, innebär ökande behov av en väl fungerande kollektivtrafik. Banan är totalt 11,3 mil lång och den trafikeras av både person- och godståg. Enbart direkt berörda orter och städer utgör i sig upp emot 400 000 invånare. Enligt uppgifter från Trafikverket går det enbart mellan Hässleholm och Kristianstad, en sträcka på tre mil, över hundratalet tåg per dygn.

Längs sträckan finns industri- och tillväxtorter med stora behov av ökad kollektiv­trafik. Det är angeläget att industriföretagen i regionen har möjligheter att utvecklas för jobb och tillväxt. Rörelsemönstret för människor är gränsöverskridande. Jobb, utbildning och bostad kan finnas på olika orter och pendling mellan dessa vidgar arbetsmarknaden.

I dag försvåras denna viktiga arbetspendling av kapacitetsproblem på banan på grund av att den är enkelspårig. Det är vanligt att tåg får stanna under färden för att släppa fram mötande, vilket i sin tur innebär förseningar och att resenärer missar att komma med anslutande tåg.

Hässleholm är en betydande knutpunkt för tågtrafiken, även fjärrtågen. Förseningar till Hässleholm C kan innebära att resenärer missar anslutande tåg. Det är därför särskilt önskvärt att sådana förseningar kan undvikas.

Dubbelspår på hela eller till att börja med delar av sträckan har länge funnits med i diskussionen och planering kring infrastrukturens utveckling. Sverige­förhand­lingarna, som legat till grund för den långsiktiga infrastrukturplaneringen, resulterade i att sträckningen togs med för kommande planering och satsningar. Vikten av väl fungerande tågförbindelser är stor för den regionala utvecklingen.

 

 

Per-Arne Håkansson (S)

 

Anna Wallentheim (S)

Ewa Pihl Krabbe (S)