Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda det som anförs i motionen om att höja taket för den skattefria kostnadsersättningen till familjedaghem och tillkännager detta för regeringen.
2023 räknades kostnadsersättningen till dagbarnvårdare i familjedaghem upp för första gången på 10 år. Det är Skatteverket som räknat upp 2013 års belopp till 2023 års nivå. Under den period som ersättningen inte har räknats upp så har antalet dagbarnvårdare minskat radikalt. 2012/2013 fanns 18 064 barn inskrivna i pedagogisk omsorg. 2021/2022 var antalet bara 8 752 barn. Vidgar man perspektivet ytterligare blir förändringen högst dramatisk. I mitten av 1990-talet var omkring 130 000 barn inskriva i pedagogisk omsorg, enligt Skolverkets statistik om pedagogisk omsorg. Familjedaghemmen/dagbarnvårdarna håller helt på att försvinna. Detta samtidigt som barngruppernas storlek i förskolan växer.
Ett ökat antal familjedaghem kan minska gruppstorleken inom förskolan men framför allt säkerställa föräldrars valfrihet. För att stimulera tillkomsten av fler familjedaghem bör taket för den skattefria kostnadsersättningen höjas. Den är idag, efter årets höjning, 9 kronor i timmen och maximalt 72 kronor per dag (per barn). Mot bakgrund av vilka kostnader den ska täcka känns nivån inte rimlig. För en kommun är kostnaderna betydligt lägre för ett barn i ett familjedaghem än ett barn i förskolan.
Det finns sålunda inga ekonomiska nackdelar för kommunerna med ett ökat antal familjedaghem. För staten skulle ett höjt tak för den skattefria kostnadsersättningen sannolikt inte innebära några större ekonomiska konsekvenser. Om alls några. Mig veterligen är det inte vanligt att kommunerna betalar ut ersättning som är beskattningsbar.
Det är viktigt för barn att få tid och uppmärksamhet med en vuxen för att utveckla färdigheter och förmågor. Samtidigt bidrar det till välbefinnande och en känsla av trygghet. För detta krävs små barngrupper. Familjedaghemmen kan erbjuda unikt små grupper för de barn som behöver det och för de föräldrar som önskar det. Ett ökat antal familjedaghem ökar också kommunernas möjlighet att minska barngruppernas storlek i förskolan. Därför bör familjedaghemmens ekonomiska förutsättningar förbättras. Ett sätt att förbättra de ekonomiska förutsättningarna är att höja ersättningen till familjedaghem. Kristdemokraterna vill av den anledningen att regeringen utreder en höjning av ersättningen.
Camilla Rinaldo Miller (KD) |
|