Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten till insatser som kan öka pensionärers möjlighet till friskvård och tillkännager detta för regeringen.
Många arbetsgivare har friskvårdsbidrag för sina anställda för att stimulera dem till att utöva fler friskvårdsaktiviteter som gynnar hälsan. För företagen innebär det att få minskade sjuktal hos personalen, samt engagerade medarbetare som mår bra på jobbet.
Pensionärer har inte samma möjligheter till friskvård, eftersom friskvårdsbidraget försvinner för de som hade ett under sin anställning. Men det ligger nära till hands att tro att samhället skulle göra vinster om pensionärer skulle stimuleras till att utföra fler friskvårdsaktiviteter.
Enligt Folkhälsomyndigheten är uttaget av antidepressiva och lugnande läkemedel högt bland äldre. Samtidigt visar forskning att äldres psykiska ohälsa mer sällan fångas upp i tid och att de i mindre utsträckning söker hjälp för psykisk ohälsa. Därför är hälsofrämjande aktiviteter viktiga eftersom fysisk aktivitet minskar risken för depression och ångest, som är kopplat till psykisk ohälsa. Friskvårdsinsatserna kan också generera ekonomiska fördelar för samhället då hälso- och sjukvårdskostnader kan minska genom hälsoförebyggande insatser.
Slutligen är det en jämlikhetsfråga eftersom det idag finns många äldre som inte har de ekonomiska förutsättningarna för att utöva friskvårdsaktiviteter och som därmed får avstå. De senaste åren stora kostnadskris har fått Sveriges pensionärer att vända på varje krona för att klara tillvaron. Många behöver aktivt välja mellan att köpa frukten eller kaffen för att få matkassen att gå ihop. Då blir det inte mycket kvar för att göra aktiviteter som gör livet värdigt på ålderns höst.
Arber Gashi (S) |
|
Aida Birinxhiku (S) |
Jennie Nilsson (S) |