Motion till riksdagen
2024/25:1621
av Elisabeth Thand Ringqvist (C)

Osteopati


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att göra en översyn av förutsättningarna för att osteopat ska bli ett legitimerat yrke och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Ca 400 osteopater är yrkesverksamma i Sverige och de utför ungefär 400 000 behandlingar per år. Osteopati är en patientcentrerad primärvårdsdisciplin som betonar sambandet mellan kroppens struktur och funktion. Det osteopatiska förhållningssättet ser till alla aspekter av hälsa och syftar till att underlätta kroppens läkningsförmåga, huvudsakligen genom manuell behandling.

Osteopatutbildningen är 4 årig och leder till en Bachelor of Health Care validerad av universitet lydande under Bolognaavtalet. Utbildningen innefattar ämnen såsom basmedicin, patologi, ortopedi, fysiologi samt osteopatiska ämnen. Det är runt om i världen en erkänd akademisk utbildning som kräver legitimation för utövande, men det gäller inte i Sverige.

I takt med att yrket växer, däremot, ökar även antalet oseriösa terapeuter i Sverige som vill utnyttja osteopatins goda rykte. Som det ser ut just nu kan vem som helst kalla sig för osteopat och behandla patienter utan vare sig utbildning eller patientförsäkring. Svenska Osteopatförbundet får kontinuerligt ta emot klagomål från patienter som blivit felbehandlade av oseriösa aktörer men är maktlösa i fråga om att hjälpa dessa patienter eller att få bort dessa individer från marknaden. En legitimering skulle innebära ett namnskydd av titeln osteopat och skulle således säkerställa patientsäkerheten.

Nordiska rådet rekommenderade i oktober 2019 regeringarna i Norge och Sverige att verka för att osteopatyrket blir ett reglerat legitimationsyrke. Norge fattade den 3/12 2020 beslut om att följa Nordiska rådets rekommendation och den 3/8 2022 implementerades detta.

Disciplin

Sverige är nu det enda land i Norden som inte har legitimerade osteopater. Fysiskt välmående, patientsäkerhet och företagande på lika villkor är viktigt och därför bör även Sverige införa en legitimation för osteopater.

 

 

 

Elisabeth Thand Ringqvist (C)