Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda förutsättningarna för att föreningar och församlingar ska kunna få undantag från kravet på ett ladduttag för elbilar på parkeringsplatser med över 20 platser i den uppdaterade plan- och byggförordningen, SFS 2020:274, och tillkännager detta för regeringen.
Enligt en ändring i plan- och byggförordningen ställs nya krav på landets föreningar och församlingar. Från och med den 1 januari 2025 måste alla parkeringar vid andra byggnader än bostadshus där det går att ställa ifrån sig 20 bilar eller fler ha minst ett ladduttag för elbilar. Det gäller alltså även redan uppförda byggnader. Undantag görs endast för ”byggnader som är avsedda för totalförsvaret eller som annars är av betydelse för Sveriges säkerhet”, eller för byggnader som inte värms upp.
Det finns i förordningen inga undantag för kyrkor, föreningar och andra ideella verksamheter från det nya kravet på att det måste finnas minst en laddpunkt för elbilar på deras parkeringsplatser enligt uppgifter från Boverket.
Förslaget har väckt stark kritik från kyrkor och föreningar på landsbygden, eftersom det blir en extra utgift för något man i många fall knappt kommer att använda, och eventuellt öppnar det också upp för att andra kommer att tjuvladda där under veckodagar och nätter när ingen finns där, alternativt behöver man ansluta ladduttaget till ett betalningssystem.
Även om denna förändring har sin utgångspunkt i ett EU-direktiv är det inte rimligt att genomförandet i Sverige sker utan möjlighet till undantag för föreningar eller församlingar där en laddstolpe endast medför en merkostnad med högst begränsad funktion.
Det är också svårt att se hur genomförande och kontroll kommer att ske rent praktiskt över landet eftersom det är byggnadsnämnden i varje kommun som har tillsynsansvaret. Det gör att det återstår att se hur byggnadsnämnderna kommer att agera med tillämpning och kontroll samt att det riskerar att skilja sig i hantering mellan kommunerna.
Föreningar och församlingar har en viktig plats och funktion i vårt samhälle genom det ideella arbete som utförs för att möta både ungas och äldres behov. Det är inte rimligt att lägga ytterligare en uppgift och kostnad som i många fall inte är motiverad utan att det finns möjlighet till undantag från detta krav.
En utredning bör därför snarast genomlysa förutsättningarna för att föreningar och församlingar skall kunna söka och få undantag från kravet på elstolpe för fordonsladdning på parkeringsplatser med över 20 platser enligt den uppdaterade plan- och byggförordningen, SFS 2020:274
Ingemar Kihlström (KD) |
|