Motion till riksdagen
2024/25:1569
av Daniel Bäckström (C)

Den nordsvenska brukshästen


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om åtgärder som säkerställer den nordsvenska brukshästens fortlevnad, användbarhet och utveckling i Sverige och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I år har Föreningen Nordsvenska Hästen arbetat i 100 år med att bevara och föra den nordsvenska brukshästen framåt i tiden. Den nordsvenska hästen är tillsammans med gotlandsrusset och den svenska ardennerhästen Sveriges enda inhemska hästras. Beroende på varierande förhållanden i vårt avlånga land har hästen uppträtt i ett flertal lokala stammar, vilka utgör underlaget till dagens nordsvenska häst.

 

Den nordsvenska hästen har inte bara ett kulturhistoriskt värde, den är också en smidig och användbar allroundhäst med stora möjligheter att finna nya användningsområden. Den passar till all slags körning för såväl vardag som högtidliga tillfällen och kan användas till westernridning, hoppning, dressyr och fälttävlan. Med sitt goda terrängsinne är den också användbar inom turismnäringen till turridning, uteritter och som ridskolehäst.

 

Den nordsvenska hästens ursprungliga användningsområde har i första hand funnits i skogs- och jordbruket och inom militärväsendet. När motoriseringen på allvar genomfördes minskade behovet av draghästar drastiskt. Efterfrågan sjönk och priserna dalade, vilket medförde att allt färre ston fördes till hingst och antalet födda föl gick ned.

 

Med fortsatt låga betäckningssiffror följer på sikt frågan om rasens fortsatta existens. Jordbruksverket har infört stöd för att stötta avelsarbetet. Det handlar om fölbidrag, hingstutbildningsmedel och ekonomiskt stöd till hingstpremieringar. Detta är positivt, men staten bör vidta ytterligare åtgärder för att främja och stärka den nordsvenska hästens förutsättningar i Sverige. Det bör tas fram en nationell utvecklingsstrategi förenat med konkreta åtgärder som tryggar den nordsvenska brukshästens fortlevnad och användbarhet.

 

 

 

Daniel Bäckström (C)