Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att följa upp tillämpningen och vidta åtgärder som säkerställer att älgförvaltningen sker i enlighet med beslutets intentioner, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
Naturvårdsverket har nyligen presenterat sin första årsrapport över älgstammens utveckling. Rapporten ger en översikt av älgstammens status och förvaltning under det gångna jaktåret.
Rapporten för det senaste jaktåret visar hur älgstammen utvecklats och hur förvaltningen blev i praktiken. Den visar även på komplexa mönster där älgpopulationens storlek och avskjutningen varierar kraftigt mellan olika delar av landet. Jakten minskar i vissa områden eller ställs in. Det påverkar möjligheterna till datainsamling och prognoser för att säkerställa en hållbar förvaltning.
Efter att den nya älgförvaltningen infördes jaktåret 2012/2013 har både älgstammen och avskjutningen minskat. Älgstammen uppgick till cirka 250 000 individer när jakten startades hösten 2023. 50 000 individer fälldes och tillsammans med viltolyckor och annan dödlighet så fanns det enligt rapporten fler älgar efter årets jakt än efter fjolårets. Det är ett resultat efter att jägarna kraftigt reducerat avskjutningen de senaste två åren. Det finns stora variationer inom landsdelar och inom län.
Avskjutningen minskar allt snabbare och om trenden håller i sig blir älgjakten ännu mindre i omfattning, vilket är allvarligt med tanke på hur viktig älgen är som resurs för jakt och upplevelser.
Dagens modell med lokalt inflytande över älgförvaltningen är i grunden mycket positiv. Men med drastiska minskningar i älgstammen är det mycket angeläget att följa upp tillämpningen och vidta åtgärder som säkerställer att förvaltningen sker i enlighet med beslutets intentioner. Detta bör ges regeringen till känna.
Daniel Bäckström (C) |
|