Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att momsen på privat musikundervisning ska sänkas från 25 procent till 6 procent och tillkännager detta för regeringen.
Intresset för att lära sig spela ett instrument är mycket stort i alla åldersgrupper. Eget musicerande och musicerande med andra är långt mer än ett fritidsfördriv, det berör många områden: bildning, samhälle, hälsa, jämlikhet och demokrati, möjliggörande och mycket mer.
Privat musikundervisning är sedan 1997 momsbelagd med 25 procents moms. Med privat musikundervisning menas undervisning i instrument/sång på fritiden, oftast i enskild form eller i en liten grupp. Skatteverket gör ingen skillnad på om undervisningen ges till barn/ungdom eller till vuxna. De gör inte heller skillnad på om undervisningen är studieförberedande eller rent idédriven.
Samma tjänst tillhandahålls av kommunala kulturskolor och studieförbunden. Men då är den momsbefriad. Kommuner och staten tillför dessutom rejäla subventioner årligen. Kommunala kulturskolor och studieförbunden är i nuläget helt beroende av skattemedel. Denna ekonomiska snedvridning har som följd att mindre aktörer inte kan livnära sig på sitt yrke och att det i vårt land knappt finns några privata musikskolor. Samtidigt saknas i Sverige en självständig bransch av privata musikskolor och en spänstig arbetsmarknad. Mindre aktörer kan inte livnära sig i en konkurrens som framkallas av olika beskattningar och ensidiga subventioner.
För att göra musik tillgänglig för så många som möjligt behövs ett brett utbud och en mångfald av olika aktörer. Dansskolor har 6 procents moms, konserter har 6 procents moms, musikunderhållning har 6 procents moms. För en mer enhetlig momssats inom kultur, bör även momsen för privata musikskolor sänkas från 25 procent till 6 procent.
Victoria Tiblom (SD) |
|