Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda hur sociala medier-plattformar i större utsträckning kan hållas ansvariga för det som publiceras på deras plattformar och tillkännager detta för regeringen.
Sociala medier-plattformar har blivit centrala i våra liv, där information och åsikter snabbt sprids över hela världen. Detta medför stora möjligheter, men också betydande risker. Olagligt och missvisande innehåll kan spridas snabbt och påverka allmänheten negativt, skapa falska anklagelser och utnyttja medborgares namn på ett otillbörligt sätt. För att skydda våra medborgare från dessa risker är det avgörande att sociala medier-plattformar tar ett större ansvar för innehållet på deras plattformar.
EU har nyligen antagit Digital Services Act som ställer krav på större plattformar att aktivt hantera olagligt innehåll och desinformation. Detta inkluderar krav på transparenta rapporteringsmekanismer och konsekvenser för bristande efterlevnad. Dock finns det skäl att gå längre än vad DSA föreskriver, då det hittills har visat sig att nuvarande regleringar inte är tillräckliga för att fullt ut hantera omfattningen av olagligt innehåll och falska anklagelser som sprids på nätet. En utredning bör överväga mer kraftfulla åtgärder och strängare sanktioner för att säkerställa att plattformarna verkligen tar sitt ansvar.
I Storbritannien har man tagit ett steg framåt med förslaget till Online Safety Bill, som syftar till att skydda användare från olagligt och skadligt innehåll. Denna lagstiftning skulle tvinga plattformar att aktivt förhindra spridning av farligt innehåll och ge tillsynsmyndigheten Ofcom befogenheter att bötfälla företag som inte följer reglerna. Storbritannien arbetar också med att säkerställa att plattformar är transparenta med hur de modererar innehåll och hur de hanterar rapportering av olagligt material.
Sverige bör överväga liknande åtgärder som de i Storbritannien för att skydda våra medborgare. En utredning bör därför tillsättas för att undersöka hur vi bäst kan anpassa och införa sådana regler i vår lagstiftning. Utredningen bör beakta både friheten att uttrycka sig och behovet av att skydda medborgare från skadligt innehåll. Dessutom bör det undersökas hur plattformarna kan hållas ansvariga och vilka sanktioner som kan vara lämpliga vid brister i deras ansvar.
Sociala medier-plattformar har ett stort inflytande över informationsflödet i samhället. För att skydda våra medborgare från olagligt innehåll och desinformation bör Sverige utreda möjligheterna att införa en lagstiftning som ålägger dessa plattformar ett större ansvar. Genom att hämta lärdomar från internationella exempel kan vi skapa en rättvis och effektiv lagstiftning som värnar både yttrandefrihet och säkerhet.
Denis Begic (S) |
|