Motion till riksdagen
2024/25:1503
av Marléne Lund Kopparklint (M)

Anonymitet för fler yrkesgrupper än polisen


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att utreda möjligheten att införa skyddade bostadsuppgifter för särskilt utsatta yrkesgrupper och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det finns andra yrkesgrupper i samhället där behovet av viss anonymisering bör utredas. Exempelvis personal inom socialtjänsten, Migrationsverket, Skatteverket, Kronofogdemyndigheten och Försäkringskassan. Dessa tjänstemän kan i sin yrkesutövning hamna i situationer där de blir måltavlor för hot och trakasserier på grund av de beslut de fattar eller de insatser de genomför.

 Frågan om delvis anonymisering av polisanställda har tidigare diskuterats, men det är nu angeläget att bredda detta skydd till att omfatta samtliga yrkesverksamma inom den så kallade första linjen. Detta inkluderar poliser, personal inom akutsjukvården såsom ambulanspersonal och personal på akutmottagningar, samt utryckningspersonal inom räddningstjänsten. Dessa yrkesgrupper utsätts redan idag för hot, trakasserier, hämndaktioner och försök till otillbörlig påverkan. Riskerna ökar när de ingriper mot, behandlar eller hanterar ärenden som involverar personer med kriminell bakgrund, individer i svåra livssituationer, svårt psykiskt sjuka eller personer som är påverkade av eller beroende av droger.

 Ett steg i rätt riktning vore att avskaffa kravet på att namn och personnummer ska framgå på tjänstelegitimationer för dessa yrkesgrupper. Dessutom bör möjligheten till automatiskt skydd av bostadsadress ses över för att ytterligare minska riskerna för att personalens privata uppgifter hamnar i orätta händer.

 Jag har väckt motioner i detta ämne under riksmötena 2019/20, 2020/21, 2022/23 men behovet av att utöka skyddet och delvis anonymisering till fler yrkesgrupper än polisen kvarstår. Med tanke på den ökade hotbilden mot dessa samhällsbärande professioner är det nu hög tid att vidta åtgärder för att säkerställa deras trygghet både i tjänsten och privat.

Genom att införa skyddade bostadsuppgifter och se över kraven på identifiering kan vi bidra till att dessa yrkesgrupper kan utföra sina viktiga uppdrag utan rädsla för repressalier. Det är av största vikt att vi som samhälle värnar om dem som varje dag arbetar för allmänhetens säkerhet och välbefinnande.

 

 

Marléne Lund Kopparklint (M)