Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda ett återinförande av blå svenska pass för att tydliggöra Sveriges självbestämmande och förebygga missförstånd om EU:s roll och tillkännager detta för regeringen.
I samband med Brexit-kampanjen i Storbritannien blev frågan om passens färg en symbol för nationell suveränitet och självbestämmande. Argumentet om att återfå de traditionellt blåa brittiska passen lyftes fram som en fördel med att lämna EU, trots att Storbritannien även som EU-medlem hade full rätt att själva bestämma passens färg. Detta är ett tydligt exempel på hur frågor som egentligen är under nationell rådighet kan användas för att skapa missförstånd och felaktiga narrativ om EU:s roll och inflytande.
Sverige har, likt Storbritannien, använt vinröda pass under lång tid. Detta har skett i samklang med många andra EU-länder, men det är viktigt att påpeka att EU aldrig har haft något krav på att medlemsländernas pass ska ha en specifik färg. Valet av vinrött pass har varit en nationell fråga. Med tanke på de missförstånd som uppstod i Storbritannien, där man felaktigt skyllde EU för att ha tvingat landet att överge sina blåa pass, finns det anledning att överväga ett återinförande av de blåa svenska passen. Detta skulle tydliggöra att Sverige har full rådighet över sådana symboliska frågor, vilket också skulle minska risken för att liknande felaktiga argument utnyttjas i den svenska debatten.
Det är sant att det finns områden där EU försöker reglera frågor som är av nationell betydelse, såsom skogen, där Sverige har haft tydliga invändningar mot överreglering från unionens sida. Detta är en viktig diskussion, och vi bör noggrant bevaka och försvara vårt självbestämmande där det är nödvändigt. Det innebär dock inte att EU ska ges skulden för allt. Frågan om passfärger visar att många av de saker som tillskrivs EU i själva verket ligger under nationell kontroll. Det är därför viktigt att skilja mellan legitim kritik mot överreglering och missvisande argument som utnyttjas för att skapa osäkerhet kring EU:s roll.
Genom att återinföra blåa pass kan Sverige på ett symboliskt plan visa att vi har självbestämmande i frågor som ibland felaktigt tillskrivs EU-"överreglering". Det skulle dessutom kunna användas som ett varnande exempel på hur missförstånd, som det vi såg under Brexit-debatten, kan få långtgående politiska konsekvenser.
För att markera Sveriges självständighet inom EU bör regeringen därför ge ansvariga myndigheter direktiv att återinföra de blåa svenska passen. Det skulle fungera som ett kraftfullt ställningstagande för vårt nationella självbestämmande inom unionen och samtidigt bidra till att motverka felaktiga påståenden om EU:s inflytande i nationella frågor.
Magnus Berntsson (KD) |
|