Förslag till riksdagsbeslut
Bristen på bostäder är ett faktum i många av landets högskolekommuner och hyrorna motsvarar många gånger långt över 35 % av studiemedlet, vilket är gränsen för en rimlig boendekostnad för studenter enligt Sveriges förenade studentkårer (SFS).
Bostadsbristen gör att många studenter tvingas ut på en osäker andrahand- eller tredjehandsmarknad eller väljer att tacka nej till sin drömutbildning eller i vissa fall avsluta sina studier i förtid. Det är ett ohållbart läge som drabbar hela Sverige som ska konkurrera med kunskap. Därför behöver en bred översyn av bostadssituationen för studenter göras för att lösa den bostadskris som just nu håller Sveriges studenter i ett järngrepp. Idérikedomen behöver vara stor och nya, ovanliga lösningar kommer att behöva prövas.
Studiemedlets nivå fastställs av riksdagen, vilket innebär att studenters inkomst är direkt olik vanliga löntagares som genom den svenska modellen och konkurrens kan förhandla sina löner. Detta gör att studenter blir extra sårbara och drabbade av de höga hyror som präglar bostadsmarknaden. Som tidigare beskrivits uppgår studenters boendekostnader många gånger till 60 % av studiemedlet, vilket inte lämnar mycket kvar i plånboken efter det att läroböcker, busskort och mat har inhandlats. Det är även viktigt att poängtera att för många studenter är studierna deras 100-procentiga sysselsättning, vilket betyder att studenter inte ska tvingas till extra arbete för att ha råd att leva ett drägligt liv under sina studentår. Studenter ska kunna fokusera på sina studier.
Därför behöver en utredning kring bostadssituationen för studenter också se över hur mycket av studiemedlet som är skäligt att betala i hyra i förhållande till studiemedlet.
För att förbättra bostadssituationen för studenter krävs det att det resterande bostadsbeståndet också stärks. För att stärka allmännyttan bör det därför inrättas ett statligt fastighetsbolag som bland annat får till uppgift att bygga lägenheter, främst hyresrätter, som studenter och unga har råd att bo i. Bristen på konkurrens i byggsektorn och bristen på bostäder generellt har bidragit till en drastisk prisökning och skapar en ojämlik bostadsmarknad som hotar människors frihet och samhällets utveckling.
Amalia Rud Stenlöf (S) |
Adrian Magnusson (S) |