Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att staten och dess myndigheter bör utveckla färdsättsneutrala resepolicyer och upphandla fossilfritt flygbränsle för sina flygresor och tillkännager detta för regeringen.
Klimatet är vår generations ödesfråga. Det är de närmaste åren det kommer att avgöras om mänskligheten kommer att kunna bromsa de stora utsläppen av växthusgaser och se till att klimatet inte förändras på ett sätt som kommer att göra livet för framtida generationer betydligt svårare. Vi behöver byta ut energikällorna olja, kol och gas till fossilfria alternativ.
Sverige har stora möjligheter med vår fossilfria elproduktion, goda infrastruktur och höga tekniska kompetens. Många områden behöver vidareutvecklas, men vi har grundförutsättningarna för att ligga i framkant och fortsatt vara ett föregångsland.
Ett viktigt område är våra transporter. Vi är på god väg att ställa om våra vägtransporter genom elektrifierade fordon. Nu bör fokus också läggas på att driva på utvecklingen inom flyg och sjöfart och få ett momentum i omställningen även på dessa områden.
Sverige är EU:s till ytan tredje största land och det land som har längst avstånd mellan landsändarna. För att bibehålla och fortsätta utveckla ett konkurrenskraftigt Sverige krävs en fungerande infrastruktur. Det är därför viktigt att resepolicyn inte hindrar eller försvårar statens representanter från att göra effektiva resor inom Sverige och till utlandet som gynnar svenska intressen och landets tillväxt, samtidigt som klimatet värnas och resenärerna kan minska sin tid från hemmet.
När det gäller flyget är elektrifiering, fossilfria bränslen och vätgas identifierade vägar till fossilfrihet. Hybridflygplan är under utveckling och redan idag finns möjlighet att flyga fossilfritt genom att köpa till biobränsle och därmed undvika koldioxidutsläpp.
Möjligheten att köpa till fossilfritt bränsle vid flygning tillvaratas dock inte i tillräcklig omfattning. Sverige lider fortfarande av efterdyningarna från en tid, när man inte trodde på flygets klimatomställning. Resepolicyer inom både offentlig förvaltning och privata företag förordar att andra färdsätt ska väljas framför flyget, inte minst inrikes, även om det ger betydligt längre restid för den anställda och potentiellt högre kostnader. Detta riskerar att hindra flygets klimatomställning.
För elflyget sker i dag en intressant utveckling som innebär att kortflygningar mellan olika regioner kan bli lönsamma, vilket samtidigt pekar på betydelsen av mindre flygplatser som komplement till de stora knutpunkterna. Elflyg kan komma att bli en viktig faktor för utvecklingen av landets regioner och erbjuda snabba transporter, inte minst för näringslivet. Det vore olyckligt om statens resepolicyer skulle bromsa denna utveckling.
För att driva på flygets omställning, i likhet med att klimatmedvetna offentliga myndigheter i upphandlingar kräver fossilfria vägtransporter, bör staten och dess myndigheter gå före och se över sina resepolicys för att göra dem färdsättsneutrala och att köpa in fossilfritt flygbränsle till organisationens flygresor. Därmed skulle det offentliga Sverige bidra till en ökad produktion av fossilfritt flygbränsle och en snabbare omställning av flyget.
Regeringen bör därför på lämpligt sätt instruera sina myndigheter att förändra sina resepolicyer enligt ovan och att genomföra upphandlingar av fossilfritt flygbränsle.
Helena Gellerman (L) |
|