Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att skärpa lagstiftningen kring och straffen för hot mot politiker och tillkännager detta för regeringen.
43 % av alla lokalpolitiker har utsatts för hat och hot. Högerextrema har under 2024 angripit möten, partilokaler och demonstrationståg. Desinformationskampanjen kring LVU har inneburit att politiker i socialnämnder har fått mota grova hot. EU-valrörelsen visade både i Sverige och i Europa att hot även förvandlas till faktisk handling. Precis som det gjort många gånger i Sverige sedan tidigare. I ett politiskt klimat där hot är vanligt flyttas gränsen för vad som anses acceptabelt.
Detta är ett hot mot vår demokrati. Om människor av rädsla för att bli utsatta för hot och övergrepp inte vågar engagera sig kommer demokratin att sakta dö. Vilket också är ett uttalat syfte av många av dom som ägnar sig åt att hota. I ljuset av trollfabriker och anonyma kontons härjningar är det extra viktigt att vi skyddar vår demokrati och våra folk- och förtroendevalda.
Gränsen för när något ska anses vara olaga hot är hög. Hotet ska vara avsett att framkalla allvarlig rädsla. Att det ska vara ”allvarlig” rädsla innebär att man kan säga saker som ”om du kommer hit åker du på en smäll” och ändå inte anses nå upp till kriterierna för vad som är olaga hot. Även i kontext av att det sägs i anslutning till en persons familjemedlemmar. Ändå når det inte upp till att anses vara ett olaga hot. Denna höga tröskel gör att politiker ”får tåla” en hel del innan åklagare anser att det är rimligt att inleda förundersökning. Att någon döms är ännu mer osannolikt.
Detta är helt orimligt. Därför behöver lagen och även straffvärdet ses över i den del som rör olaga hot då det gäller hot mot politiker. Alla ska våga ta ett politiskt förtroendeuppdrag och vara bärare av vår demokrati. Demokratin är ett grundfundament i vårt samhälle som vi måste skydda.
Ola Möller (S) |
|