Förslag till riksdagsbeslut
Krig och konflikt utgör risker för att en eller flera parter åsamkar stora förödelser för miljön. Detta har skett flera gånger under historien och så även under Rysslands krig mot Ukraina vid sprängningen av Kachovkadammen.
I Romstadgans definition av krigsbrott, artikel 8 punkt 2 (b)IV, står det att uppsåtligt inledande av angrepp med insikt om att det kommer leda till spillande av liv eller åsamkande av skada för civila eller civil egendom eller vidsträckta, långvariga och allvarliga skador på den naturliga miljön, vilka kan anses vara klart överdrivna vid jämförelse med den påtagliga och direkta övergripande militära fördel som kan förväntas.
Den nuvarande artikeln tillåter att man gör allvarliga skador på miljön så länge den militära fördelen anses vara tillräckligt hög.
Sverigedemokraterna förordar att en ny brottsrubricering införs som kan användas av internationella brottmålsdomstolen, ICC, vid storskalig och svår reparerbar miljöförstöring under pågående krig eller konflikt och att regeringen verkar för detta.
Det är viktigt att en ny brottsrubricering föranleds av en juridisk- och konsekvensanalys samt att man skiljer på storskalig miljöförstöring vid krig och i fredstid. Att skilja på ekocid under krig och som krigsbrott och genom civil verksamhet i fredstid kan vara viktigt av både juridiska och etiska skäl. Att hålla isär de olika formerna av ekocid bidrar till att klargöra ansvarsfrågor, rättsliga konsekvenser och vilken form av internationell respons som är lämplig i olika situationer.
Yasmine Eriksson (SD) |
|
Aron Emilsson (SD) |
Rasmus Giertz (SD) |
Angelika Bengtsson (SD) |
|