Motion till riksdagen
2024/25:140
av Nima Gholam Ali Pour (SD)

Kommunernas ansvar för integrationen


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att utreda att lagstadga kommunernas ansvar för integration av invandrare och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att utreda att ålägga en statlig myndighet tillsynsansvar för kommunernas integrationsverksamhet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Idag har kommunerna inget lagstadgat ansvar för integrationen av invandrare. Med tanke på att den faktiska integrationsprocessen av invandrare är en lång process vars längd varierar från person till person, innebär detta att integrationen äger rum i kommunerna och integrationsinsatser av olika slag kan vara behövliga under en längre period. Att kommunerna inte har ett lagstadgat ansvar för denna integrationsprocess innebär att integrationsverksamhetens kvalitet eller syfte varierar runtom i landet beroende på vilka politiker som sitter i kommunfullmäktige. Utan ett lagstadgat ansvar för kommunerna att bedriva integrationsverksamhet är det svårt att tillämpa någon form av helhetsstrategi och syfte när det gäller integrationen av invandrare.

Att lagstifta om kommunernas ansvar för integration av invandrare samt att ålägga en statlig myndighet att utöva tillsyn av kommunernas integrationsverksamhet är nöd­vändigt för att säkerställa en framgångsrik och enhetlig integrationsprocess av invandrare i hela landet.

Lagstiftning om kommunernas ansvar för integration av invandrare skulle garantera att alla invandrare får tillgång till likvärdiga integrationsmöjligheter oavsett var i landet de bosätter sig. En skyldighet för kommunerna att ta ett ansvar för integrationen skulle också förmå kommunerna att aktivt motverka parallella samhällen och det kulturella utanförskap som råder i vissa invandrartäta områden. Detta är ett ansvar som många kommuner friskrivit sig ifrån då ansvaret för integration av invandrare inte är ett kommunalt ansvar enligt författning.

Genom att säkerställa likvärdiga integrationsinsatser kan man främja social sammanhållning och minska risken för segregation. Lagstiftning om kommunernas ansvar för integration kan skapa tydliga riktlinjer och standarder för hur integrations­arbetet ska bedrivas. Detta skulle underlätta för kommunerna att veta vad som förväntas av dem när det gäller integration av invandrare.

En statlig myndighet som följer upp kommunernas integrationsarbete skulle kunna bidra till en förbättrad samordning mellan olika nivåer och aktörer i samhället. Myndig­heten skulle kunna identifiera och sprida goda exempel samt bistå kommunerna med råd och stöd för att förbättra sina insatser. Detta skulle dämpa den polariserade politiska debatten omkring integration och istället göra integrationsverksamheten målinriktad och effektiv, vilket gynnar både Sverige och de invandrare som är intresserade av att bli en del av detta land.

En statlig myndighet med uppgiften att följa upp och utvärdera kommunernas integrationsverksamhet skulle bidra till ökad transparens och ansvarsskyldighet. Genom regelbundna granskningar och rapporteringar kan man säkerställa att kommunerna lever upp till sina åtaganden och kontinuerligt förbättrar sitt arbete.

Om brister upptäcks i en kommuns integrationsarbete kan den statliga myndigheten snabbt identifiera dessa och rekommendera eller vidta åtgärder för att åtgärda dem. Detta skulle minska risken för att invandrare hamnar i långvarigt utanförskap och bidra till en mer effektiv integrationsprocess.

Att lagstifta om kommunernas ansvar för integration av invandrare och att ålägga en statlig myndighet för uppföljning av detta arbete är nödvändigt för att skapa en effektiv och sammanhållen integrationsprocess som inte blir beroende av kommunpolitikers röstfiske eller behov av att förneka invandringsrelaterade problem i den egna kommunen.

En stor del av integrationen av invandrare sker på lokal nivå är och är beroende av kommunen och dess verksamhet. Denna integrationsverksamhet måste regleras och det måste finnas en helhetsstrategi som uttrycker ett syfte med integrationen av invandrare.

Bristen på grundläggande krav på kommunernas integrationsverksamhet samt tillsyn av dessa har möjliggjort de extrema utanförskapsområden och det kulturella utanförskap i dessa områden som vi ser idag.

 

 

Nima Gholam Ali Pour (SD)