Motion till riksdagen
2024/25:1352
av Per Söderlund m.fl. (SD)

Mervärdesskatt


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en översyn av momssatserna och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör göra en översyn av förutsättningarna för en konkurrensneutral moms inom vården oavsett driftsform och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör utreda förutsättningarna för frivillig skattskyldighet för verksamhetslokaler samt harmonisering av momssatser som berör näringslivet, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör utreda en likvärdig kulturmoms för en högre grad av likvärdighet och tillkännager detta för regeringen.

Mervärdesskatt

Momssatser

Sverige tillämpar reducerade momssatser samt fullständiga undantag där momsen helt utgår för vissa varor och tjänster. Detta har sin grund i EU:s skattepolitik, som Sverige sedan tidigare valt att anpassa sin mervärdeslagstiftning efter.

Det medför dock vissa komplikationer för näringsliv och för offentlig sektor, där både investeringar och välfärdstjänster kan komma att utebli. Detta hämmar ekonomisk utveckling och leder i förlängningen till uteblivna arbetstillfällen och sämre internationell konkurrenskraft. Därför behövs en översyn av systemet för en ökad grad av harmonisering. Med detta konstaterat kan det även fortsättningsvis finnas ett fåtal områden med behov av nedsatt av moms, men att en utökad normalmoms behöver utvärderas.

Välfärden

Sjukvården är en fundamental del av välfärdssystemet. Sverige har en kvalitetsmässigt god sjukvård men den är högt belastad på grund den demografiska utvecklingen med flera faktorer. I en situation där sjukvården arbetar vid sin bristningsgräns behövs alla tillgängliga resurser. Det är ett faktum att sjukvården under överskådlig tid på ett eller annat sätt kommer att behöva hantera varierande personalbehov med hyrpersonal. Skatteverkets omtolkning beträffande moms på inhyrd personal har inneburit kraftiga fördyringar av sådan verksamhet. I ett läge där sjukvården behöver öka kapaciteten har vårdmomsen kommit att bli ett hinder. Det finns också problem med förslaget om förmånsbeskattning av sjukvårdsförsäkringar. Att genom beskattning strama åt det redan begränsade resursutrymmet leder till ett högre vårdtryck än nödvändigt.

Vi kan även se hur mervärdesskattelagstiftningen för med sig vissa andra typer av praktiska problem. Därmed menar vi att det behövs en översyn av momslagstiftningen som ger svenska vårdgivare samma förutsättningar som i bland annat Finland och Danmark, där tolkningen av EU:s momslagstiftning ser annorlunda ut än vad den gör i Sverige och som påverkar välfärd och sjukvård positivt och konkurrensneutralt.

Näringslivet

Då Sverige tillämpar en rad undantag från moms uppstår vissa situationer där en investerare vill kvitta ingående och utgående moms mot varandra, men inte har möjlighet att göra detta. Det leder till att nya verksamheter inte växer fram på ett naturligt sätt, vilket bromsar tillväxten i ekonomin. Det gäller exempelvis fastighetsföretag som vill hyra ut lokaler där olika typer av verksamheter inte finner det möjligt, varför uthyrningar och därmed investeringar uteblir. Vi ser därför ett behov av att utreda möjligheten till frivillig skattskyldighet för verksamhetslokaler.

Systemet med differentierade momssatser medför vissa problematiska gränsdragningar och definitionsfrågor som i vissa fall kan upplevas som ologiska eller orättvisa.

Turist- och besöksnäringen har flera exempel på ologiska skillnader i moms. Det är hög tid för en rättvis beskattning och harmonisering av de momssatser som är kopplade till turist- och besöksnäringen och vi vill se en utredning rörande förutsättningarna för att ytterligare harmonisera momssatserna för olika turistattraktioner där likvärdiga verksamheter ska beskattas mer enhetligt.

Kultursektorn

Sverigedemokraterna värnar kulturen och ser ett värde i att tills vidare behålla nedsatt av kulturmoms för allmänhetens aktiva deltagande i kulturella aktiviteter. Det förekommer att kulturkonsumenter har små marginaler i sin hushållsekonomi och påverkas av höga kostnader för detta. Inom kulturområdet finns dock en rad märkliga avgränsningar när det gäller nedsatt moms.

Medan exempelvis brädspel och digitala spel, ofta svenskutvecklade, som förmedlar kulturella uttryck, erläggs med normalmoms har i stället e-böcker nedsatt moms. På ett liknande sätt gäller normal momssats för den som vill gå och dansa till ett dansband, medan kulturmoms gäller för den som deltar i annan form av dans. Detta utgör några exempel på den typ av oförklarliga skillnader i momslagstiftningen som behöver utredas.

 

 

 

 

Per Söderlund (SD)

 

Erik Hellsborn (SD)

Eric Westroth (SD)

Bo Broman (SD)

Markus Wiechel (SD)