Förslag till riksdagsbeslut
Metan är en potent växthusgas. Räknat per utsläppt ton och i ett 100-årsperspektiv bidrar metan 28 gånger mer till växthuseffekten än koldioxid. Ett metanutsläpp på ett ton motsvarar därför 28 ton koldioxidekvivalenter. I ett kortare tidsperspektiv än 100 år har metanutsläpp större påverkan på växthuseffekten, eftersom metan bryts ner i atmosfären efter ca 10 år.
Metan bildas vid syrefri nedbrytning av organiskt material. Detta äger rum till exempel i våtmarker såsom risfält och torvmossar. Även idisslande djur, bland annat nötboskap, utsöndrar ansenliga mängder metan. Ytterligare en källa för metan är avfallsdeponier.
Fossilgas (naturgas) är metan som tas upp ur berggrunden. Metan utgör omkring 30% av den globala användningen av fossila bränslen.
Koncentrationen av metan i atmosfären har mer än fördubblats på hundra år. Under de senaste 650 000 åren har koncentrationen av metan pendlat mellan 400 och 700 ppb (engelska parts per billion = miljarddelar på svenska), för att under 1900-talet stigit kraftigt upp till dagens nivå på över 1900 ppb (1908 ppb, 2021).
IPCC har i scenarier över hur klimatmålen skulle kunna nås framhållit att det krävs kraftiga och snabba utsläppsminskningar av koldioxid i kombination med kraftiga utsläppsminskningar av andra växthusgaser. I IPCCs senaste stora rapport framhåller IPCC att i modellerade scenarier för att med 50% sannolikhet begränsa den globala uppvärmningen till 1.5 grader så måste metanutsläppen minska med 34% (21-57%) till 2030 jämfört med 2019. Mot den bakgrunden har EU och Sverige signerat Global Methane Pledge om att minska metanutsläppen med minst 30% till 2030 jämfört med 2020. Detta internationella löfte behöver nu verkställas i handlings.
Sverige påverkar de globala utsläppen av metan genom vår konsumtion. Vår konsumtions ger upphov till fossila metanutsläpp vid gas- och oljeutvinning, samt till metanutsläpp från köttproduktion i andra länder. Genom att anta ett mål om att minska utsläppen av metan från svensk konsumtion med 30% till 2030 jämfört med 2020, samt anta en handlingsplan för att minska utsläppen av metan till följd av svensk konsumtion med 30% till 2030, kan vi i Sverige bättre bidra till att uppnå det globala målet i Global Methane Pledge.
De territoriella utsläppen av metan uppstår exempelvis inom jordbruken och avfallshantering. Regeringen bör verka för att minska de territoriella utsläppen av metan. Jordbrukets växthusgasutsläpp kan inte komma ner till noll, det finns dock metoder och tekniker som kan begränsa utsläppen av metan och dessa bör främjas. Att minska de territoriella utsläppen av metan bidrar även till det nationella klimatmålet om nettonollutsläpp 2045.
Ett mer strategiskt arbete med att minska utsläppen av växthusgasen metan behövs, därför bör redovisningen av olika växthusgaser förbättras i syfte att bättre kunna följa utvecklingen av metanutsläpp och andra växthusgaser.
Elin Söderberg (MP) |
|
Katarina Luhr (MP) |
Emma Nohrén (MP) |