Motion till riksdagen
2024/25:1328
av Märta Stenevi m.fl. (MP)

Sänkta trösklar för studier vid långvarigt nedsatt arbetsförmåga


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att sänka beviskraven för aktivitetsersättning vid förlängd skolgång och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att möjliggöra vilande sjukersättning även vid deltidsstudier och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

För ungdomar mellan 19 och 30 år finns idag möjligheten att ansöka om aktivitetsersättning under maximalt 3 år för att läsa in gymnasiekompetens. Idag läggs mycket tid på utredning av ansökningarna, väntetiderna är långa, och detta trots att den absoluta majoriteten av de sökande beviljas ersättningen. Vi menar att detta på många sätt är ett slöseri med skattemedel och resurser på Försäkringskassan, som är väldigt ansträngd till följd av tidigare besparingskrav från regeringen. Idag beräknas en ansökan ta minst åtta månader vilket naturligtvis framstår som fullständigt orimligt.

Vi föreslår därför att beviskravet sänks så att utredningarna kan göras snabbare, med mindre resurser, och fler unga kan påbörja sina studier.

För den som har fått beslut om sjukersättning finns möjlighet att vila ersättningen för att prova att arbeta, hel eller deltid. Man kan minska ersättningen med 25, 50, 75 eller 100% och arbeta motsvarande under en begränsad tid för att prova att komma tillbaka till arbetslivet. Som incitament för att försöka får man också behålla 25% av sin ersättning under vilandetiden, oavsett i vilken utsträckning man provar att arbeta.

Det finns också möjlighet att sätta sjukersättningen vilande för att studera under begränsad tid, men då bara på heltid. Vi anser att regelverket för vilande sjukersättning för studier bör harmoniseras med det för arbete, så att fler kan få möjlighet att prova att studera på deltid. Det är ett enkelt och kostnadseffektivt sätt att låta fler ta steg mot självförsörjning där det finns en möjlighet, och att det dessutom medför stora vinster för den enskilde som får prova på ett sammanhang man kanske annars saknar.

 

 

 

Märta Stenevi (MP)

 

Leila Ali Elmi (MP)

Ulrika Westerlund (MP)

Mats Berglund (MP)