Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ge regeringen i uppdrag att se över möjligheten att införa retroaktiva säkerhetskrav på hissar i bostadshus och tillkännager detta för regeringen.
I Sverige finns cirka 120 000 hissar, varav cirka 20 procent av dem har brister som direkt försämrar säkerheten enligt Hissförbundet. Mer än hälften av alla hissar i Sverige är äldre än 30 år, vilket innebär att användare ofta åker i hissar som saknar viktig säkerhetsutrustning.
De senaste åren har det skett flera olyckor med äldre hissar i bostadshus, där framför allt barn har skadats allvarligt. Det finns ingen lag som kräver retroaktiva åtgärder på dessa hissar.
Att införa retroaktiva säkerhetskrav på hissar, det vill säga att ställa krav på befintliga hissar att uppfylla moderna säkerhetsstandarder borde rimligtvis göras, vilket skulle bidra till ökad säkerhet för människor som använder hissarna. Det minskar risken för olyckor, som kan orsaka allvarliga skador eller till och med dödsfall.
I början av 2010-talet kom nya regler för att förbättra säkerheten i hissar, vilket inriktades främst på skydd i korgöppning. Retroaktiva säkerhetskrav infördes endast på arbetsplatser, inte i bostäder.
Då Sverige har Europas äldsta hissbestånd, och säkerhetstekniken har utvecklats avsevärt över tid borde regler därför ses över för en ökad säkerhet i landets hissar.
Ingen ska behöva dö eller skadas för att vi inte har säkra hissar i vårt land.
Carita Boulwén (SD) |
|