Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att stärka kontanter som betalningsmedel och tillkännager detta för regeringen.
Kontanter är ett lagligt betalningsmedel i Sverige. Det betyder dock inte att man som konsument kan handla med kontanter överallt. Det finns ingen lagstadgad skyldighet för näringsidkare att ta emot kontanter som betalning. Fler och fler butiker och restauranger accepterar idag endast kort- eller swishbetalning.
Betalningssystemet har digitaliserats i snabb takt vilket gör att Sverige nu ligger i framkant. På många sätt är övergången till ett mer kontantlöst samhälle positivt. Många konsumenter upplever att det är enkelt och smidigt och riskerna för butiksrån minskar. Men digitaliseringen innebär också att vissa grupper riskerar att utestängas. I Sverige finns hundratusentals människor som av olika anledningar inte kan använda digitala betalningsverktyg. Det kan t.ex. vara äldre, människor med funktionshinder eller våldsutsatta kvinnor. Undersökningar visar även att sju av tio svenskar tycker att det är dåligt att allt fler butiker slutar ta emot kontanter. Fler betalningsmöjligheter är även viktigt ur beredskapssynpunkt och minskar sårbarheten vid olika störningar i samhället. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) skriver på sin hemsida om vikten av att kunna betala på flera olika sätt. MSB uppmanar människor till att ha kontanter hemma, samt att då och då använda dessa som betalningsmedel.
Med den utveckling som pågår finns dock risk att Sverige inom några år befinner sig i en situation där betalning med kontanter i stort sätt blir omöjlig. För att kontanter ska kunna vara användbara så behöver högre krav ställas på näringsidkare. Dessutom måste bankerna kunna erbjuda privatpersoner att ta ut och sätta in kontanter på ett konto. I nuläget finns inget krav på banker att tillhandahålla detta.
Louise Thunström (S) |
|