Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att göra justeringar av formuleringar i skollagen så att inga enstaka inslag medför s.k. obetydliga kostnader för grundskolans elever och tillkännager detta för regeringen.
Sverige har ett i grunden välutvecklat utbildningssystem som har fungerat relativt väl. Genom utbildningssystemet har vi i Sverige kunnat minska klassklyftor och möjliggjort för barn, oavsett storleken på föräldrarnas plånböcker, att ta del av en kvalitativ grundskoleutbildning. Att alla kan delta i skolans verksamhet oavsett i vilken del av staden eller landet man bor i, är något vi ska vara stolta över.
Även om vårt grundskolesystem över lag fungerar väl finns det givetvis också brister som behöver hanteras. Ett sådant är det faktum att den svenska grundskolan inte är fullt ut avgiftsfri i alla delar. Fortfarande är det så att det förekommer kostnader för bussbiljetter, skolutflykter, fruktstunder eller att barn uppmanas att ta med en måltid hemifrån. Samtidigt som de flesta familjer klarar av att bära dessa kostnader utan större problem finns det också grupper av familjer som har väldigt svårt att klara av dessa små, ofta återkommande, utgifter om man redan lever med en svårhanterlig ekonomisk situation. Gång på gång kommer det rapporter som pekar på att barn märker av när det finns en ekonomisk oro i familjen, detta är en oro som då också riskerar att påverka hur barnen klarar av att prestera i skola.
Vår grundskola ska vara jämlik och tillgänglig för alla barn oavsett tjockleken på vårdnadshavarnas plånböcker. För att se till att tillgängligheten till den svenska grundskolan ökar bör den göras verkligt avgiftsfri. För att göra den verkligt avgiftsfri behöver justeraringar i skollagen som innebär att inga så kallad obetydliga kostnader får tas ut av varken vårdnadshavarna eller barnen.
Jonathan Svensson (S) |
|