Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om etablering av ett nytt luftvärnsregemente i Kalmar och tillkännager detta för regeringen.
De senaste årens säkerhetspolitiska utveckling, med bland annat Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina, har tydligt visat på behovet av att kunna möta hotet från stridsmedel med lång räckvidd, t.ex. kryssningsrobotar. Samma utveckling har också ökat betydelsen av att kunna kontrollera luftrummet över södra Östersjön, ett område som har stor strategisk betydelse genom sin närhet till den ryska exklaven Kaliningrad, men också till Baltikum och Polen.
Mot denna bakgrund bör den nu planerade förstärkningen av det militära försvaret innehålla en tydlig satsning på en utökad luftvärnsförmåga i sydöstra Sverige. Kalmar kommun har understrukit detta behov och föreslagit att ett nytt luftvärnsregemente ska etableras i Kalmar. En etablering i Kalmar skulle öka den militära förmågan i sydöstra Sverige, inte minst med tanke på att Kalmar län i nuläget inte har några etablerade eller planerade militära förband.
Kommunen pekar på att ett nytt regemente i Kalmar skulle kunna nyttja området som tidigare utgjorde Kalmar flygflottilj, F 12. Inom flygplatsområdet finns flera befintliga byggnader som kan utnyttjas vid uppstart, såsom för stab, utbildning, förråd och hangarer. I anslutning till detta område finns stora markområden som vore möjliga att nyttja vid en militär återetablering. I Kalmar kommuns översiktsplan (ännu inte lagakraftvunnen på grund av överklagande) finns tre områden i anslutning till flygfältet som kan bli vikta för militär verksamhet. Strax norr om Kalmar Öland Airport finns därtill flera skyttebanor. Vidare finns Kosta skjut- och övningsfält 73 km västerut. Vid besök av Försvarsmakten i våras konstaterades att det enda som egentligen saknades var logement. Detta är något som kommunen därför har börjat titta på.
En placering av ett regemente i Kalmar skulle redan i utgångsgruppering ge god militär räckvidd över södra Östersjön. Ombasering kan därtill snabbt göras till södra Öland för att ytterligare öka räckvidden över Östersjön. I länet finns flera hamnar, varifrån bland annat omlastning för överskeppning till Gotland också kan ske.
Med hänvisning till ovanstående är det av stor vikt att Kalmars betydelse för försvaret av sydöstra Sverige, och fördelarna med en etablering av ett nytt luftvärnsregemente i Kalmar, uppmärksammas och beaktas i Försvarsberedningens och Försvarsmaktens fortsatta arbete.
Gudrun Brunegård (KD) |
|