Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över kravet på personalliggare för att få en lagstiftning som är rimlig och rättvis, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
Kravet på personalliggare inrättades i syfte att motverka svart arbetskraft. Kravet gäller branscher som t.ex. byggsektorn, frisörer och restauranger som ska föra en förteckning över vilka som arbetar på arbetsplatsen för tillfället. Kontrollerna genomförs av Skatteverket, och stämmer inte personalliggaren vid kontrollen leder det till straffavgift.
På Skatteverkets hemsida står som exempel:
Du som bedriver verksamhet inom restaurang måste enligt lag föra personalliggare. Det innebär att du varje dag måste anteckna i personalliggaren vilka som är verksamma i din lokal och när. ”Verksamma” är det ord som används i lagtexten. Det betyder att du måste anteckna inte bara anställda, utan också andra som på något sätt deltar i din verksamhet.
Som restauranger räknas också gatukök, kaféer, personalmatsalar, cateringverksamhet, centralkök samt pizzabutiker och liknande ställen där man kan hämta mat.
Frågan är om lagkravet har lett till det som önskades. Däremot finns det många absurda berättelser och fall där det inneburit att kontrollavgiften tas ut bl.a. för fel i hanteringen av personalliggare eller om leverantörer till företaget funnits på arbetsplatsen. Alltså inte enligt lagens syfte för användande av svart arbetskraft. Seriösa företag som sköter sina anställningar blir bestraffade utifrån en lag som är till för att upptäcka fusk. Lagen har i dessa fall inte fyllt sitt syfte utan används i en vidare form som inte kan ha varit meningen. Det behövs en översyn av kravet på personalliggare i syfte att regelförenkla och minska byråkratin.
Charlotte Nordström (M) |
|