Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att möjliggöra skolavslutningar med konfessionella inslag i kyrkolokaler och tillkännager detta för regeringen.
Många skolor har en lång tradition av att avsluta terminen med en ceremoni i kyrkan. Denna tradition, som har sina rötter i Sveriges långa och rika historia, har varit en självklar del av våra skolavslutningar sedan 1800-talet. Det finns ett stort egenvärde i att upprätthålla goda traditioner, gemenskaper och högtider, av det enkla skälet att det binder oss samman. Därför är det oroande att osäkerhet fortfarande råder kring en så viktig del av vår svenska skoltradition, som skolavslutningar i kyrkan .
Tidigare i år fick en skola i Arjeplog stor uppmärksamhet efter ett beslut om att inte fira skolavslutningar i kyrkan. Det möttes av stora protester från de berörda eleverna. Denna händelse i Arjeplog speglar en bredare debatt i Sverige där våra traditioner, högtider och kulturella uttryck nedvärderas och ifrågasätts.
När vi nedprioriterar det ansvar som kommer med att förvalta och värna om vår samhällsgemenskap, riskerar vi att tappa en del av Sveriges identitet och historia. Skolavslutningar i kyrkan är en djupt rotad svensk tradition som har präglat vanliga människor i generationer och knyter oss samman genom ett gemensamt kulturarv.
Idag råder en viss osäkerhet kring hur man får genomföra avslutningar i kyrkan. Diskussioner pågår om vilka konfessionella inslag som är tillåtna i sammanhanget. Naturligtvis bör avslutningar kunna ske i samarbete med kyrkan utan begränsningar i tal och innehåll. Det borde vara möjligt att låta kyrkans personal bidra med en betraktelse om kyrkans budskap och sjunga sånger med religiös bakgrund, även inom ramen för en icke-konfessionell skolverksamhet.
Det är svårt att förstå den oro som ibland väcks kring kristna inslag, särskilt med tanke på att Sveriges kultur, seder och lagar till stor del är formade av vårt kristna arv. Att bevara goda traditioner och gemenskaper är viktigt för att hålla samman samhället och förankra oss i vår historiska identitet. Det är därför viktigt att vi förtydligar elevernas rätt att fira sina skolavslutningar i kyrkan. Kyrkan är inte bara en byggnad – den är en levande symbol för Sveriges historiska kontinuitet, en plats där generationer har samlats för gemenskap och firande, och en hörnsten i vår kulturella identitet.
Mathias Bengtsson (KD) |
|