Motion till riksdagen
2024/25:1118
av Marléne Lund Kopparklint (M)

Åtgärder mot den ökande sexualbrottsligheten och förbättrad uppklaring av våldtäktsbrott


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att vidta åtgärder mot den ökande sexualbrottsligheten och för förbättrad uppklaring av våldtäktsbrott och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att vidta åtgärder för att bryta den oacceptabla utvecklingen med ett stort antal sexualbrott och våldtäkter och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att vidta åtgärder för att personuppklaringsprocenten vid våldtäkter avsevärt höjs och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att vidta åtgärder för att korta genomströmningstiden för sexualbrott och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sexualbrottsligheten i Sverige har senaste decenniet ökat på ett oacceptabelt sätt. Enligt Brottsförebyggande rådet (Brå) anmäldes cirka 25 000 sexualbrott under 2020, varav 9 580 rubricerades som våldtäkt. Detta innebär en ökning med nio procent jämfört med 2019. Sedan 2014 har antalet anmälda sexualbrott stadigt ökat, och den utvecklingen fortsätter.

 Utöver detta är personuppklaringsprocenten, det vill säga andelen fall där en gärningsman identifieras och åtalas, fortfarande oacceptabelt låg. Endast 19 procent av våldtäktsbrotten klarades upp under 2020, vilket trots att det är en ökning jämfört med 2019, fortfarande är långt ifrån tillfredsställande. Denna låga uppklaring sänder olyckliga signaler till både brottsoffer och förövare, och den underminerar förtroendet för rättssystemet i samhället.

 Att en låg personuppklaringsprocent kombineras med långa genomströmningstider för sexualbrott är ett allvarligt problem. Den särskilda satsning som Polismyndigheten genomförde 2019 för att utreda brott mot särskilt utsatta brottsoffer, inklusive sexualbrott och våldsbrott mot barn, är i grunden välkommen. Men dessvärre har satsningen bidragit till att medelgenomströmningstiden för sexualbrott blivit längre, och antalet öppna ärenden har ökat. Detta går emot ambitionen att fler brottsoffer ska få upprättelse, och det snabbare än idag.

 Redan 2017 framhöll inrikesministern att regeringen arbetade för att förbättra lagföringen av sexualbrott och öka uppklaringsprocenten. Tyvärr har vi sett mycket lite förbättring sedan dess, och det är dags att skärpa kraven och förväntningarna på Polismyndigheten. För att upprätthålla ett rättssäkert samhälle där alla brott beivras, krävs konkreta åtgärder och större resurser för att hantera sexualbrott.

Med anledning av den oacceptabla situation som brottsoffer för sexualbrott, och särskilt våldtäkt, ställs inför när deras anmälningar inte hanteras snabbt och effektivt, måste vi agera, därför motionerar jag i ämnet återigen. Personuppklaringsprocenten måste höjas avsevärt, och genomströmningstiden för sexualbrott kortas radikalt för att säkerställa att brottsoffer får den rättvisa och upprättelse de förtjänar.

 

 

Marléne Lund Kopparklint (M)