Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda möjligheten att under vissa omständigheter undanta äldre fordon från krav på ursprungshandlingar vid registrering och tillkännager detta för regeringen.
Det finns många skäl till varför ursprungshandlingar för äldre fordon kan ha försvunnit, såsom gränsöverskridande handel, krig, dödsfall eller helt enkelt glömska. Att förhindra kriminalitet är naturligtvis viktigt, och det är därför norm att ursprungshandlingar ska finnas med ett fordon vid registrering. Men avsaknaden av dokumentation gör inte att fordonet i sig försvinner, och dagens system riskerar att få människor att hamna i en situation där det inte går att göra rätt. Trots att andra dokument och handlingar som styrker fordonets historia finns tillgängliga, är det idag svårt att få ett äldre fordon registrerat om ursprungshandlingarna saknas.
Det är viktigt att vi inte förlorar det kulturarv som historiska fordon representerar för framtida generationer, bara på grund av dokumentationsbrister. Förordning (2010:182 § 10) anger att Transportstyrelsens regelverk och rutiner ska vara kostnadseffektiva och enkla för både medborgare och företag. Ändå ser vi idag exempel där äldre fordon riskerar att inte kunna registreras på grund av strikta krav på ursprungshandlingar, trots att fordonets identitet och historia kan styrkas på andra sätt.
Regeringen har tidigare betonat att en ursprungskontroll bör baseras både på dokument- och registerkontroll samt en teknisk kontroll av fordonets identitet. Förordningen (2019:383) om fordonsregistrering och användning anger att ett fordon endast får godkännas om dess ursprung med säkerhet kan fastställas. Detta kan göras genom tidigare registrering, fordonsidentifieringsnummer eller annan märkning. Fordonsidentifieringsnummer och märkning är ofta mer pålitliga än dokument, som i vissa fall kan innehålla felaktigheter.
För äldre fordon, särskilt de som funnits i Sverige under en längre tid, borde det vara möjligt att göra undantag från kravet på fullständig dokumentation. Om ett fordon har varit i Sverige under de senaste 20 åren och kan identifieras genom märkning eller fordonsidentifieringsnummer, borde detta vara tillräckligt för att genomföra en registrering. Dagens regler borde tillåta fler godkända ansökningar om ursprungskontroll, med hänsyn till de dokument ägaren kan uppvisa.
Det nuvarande regelverket riskerar att skapa hinder för att återregistrera äldre fordon som inte är stulna, men där dokumentationen saknas. Transportstyrelsen har en viktig roll i att förhindra att stulna fordon registreras i Sverige, men detta har också inneburit att många äldre fordon, oavsett om de är original eller uppbyggda av delar, inte kan tas i trafik igen.
Därför är det nödvändigt att se över både förordningar och föreskrifter för att säkerställa att de är harmoniserade, transparenta och lätta att förstå. Genom att uppdatera regelverket kan vi underlätta för både myndigheter och fordonsägare att följa lagarna, samtidigt som vi bevarar vårt fordonskulturarv.
Marléne Lund Kopparklint (M) |
|