Motion till riksdagen
2024/25:1110
av Marléne Lund Kopparklint (M)

Barns rättigheter vid familjehemsplaceringar


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att utreda om barnets rättigheter alltid sätts i främsta rummet vid familjehemsplaceringar och att lagstiftningen bör ses över för att säkerställa detta och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

När ett barn blir familjehemsplacerat på grund av att vårdnadshavarna har brustit allvarligt i sitt föräldraskap, har socialtjänsten bedömt att det finns risker för barnet om det bor kvar i hemmet. Trots detta behåller vårdnadshavarna i dagsläget rätten att fatta viktiga beslut som rör barnet. Detta är en situation som behöver förändras snarast.

 Det nuvarande familjehemmet har inte rätten att lista barnet på en vårdcentral eller hos tandläkare. De kan inte bestämma om barnet ska vaccineras eller inte, och de har ingen rätt att välja vilken skola barnet ska gå i. Om vårdnadshavarna motsätter sig utfärdandet av ett pass, kan familjehemmet inte ta med barnet på utlandsresor. Detta är fullständigt orimligt, särskilt när det gäller viktiga hälsofrågor som vaccinationer, där riskerna med att inte vaccinera sig är betydande.

 Denna situation innebär att barnets trygghet och välbefinnande inte sätts i främsta rummet. I en så pass utsatt situation bör undantag kunna göras för barnets bästa. För familjehemsplacerade barn, som befinner sig i en extraordinär livssituation där allt har vänts upp och ner, måste en trygg och stabil miljö vara det viktigaste. Barnets rättigheter bör sättas framför vårdnadshavarnas rätt att bestämma över livsnödvändiga och livskvalitetshöjande insatser och aktiviteter.

 Föräldrarnas rättigheter ska inte gå före barnets rätt till liv, hälsa och trygghet. Därför behöver lagstiftningen ändras så att vårdnadshavarens rätt att fatta beslut som rör barnets hälsa, skolgång, tillgång till fritidsaktiviteter (inklusive resor) och annat som kan ge barnet trygghet under tiden i familjehemmet, begränsas när det är nödvändigt för barnets bästa.

Genom att göra dessa förändringar kan vi säkerställa att barnets behov och rättigheter alltid står i fokus, och att familjehemmet ges de befogenheter som krävs för att kunna erbjuda en trygg och stabil tillvaro för barnet.

 

 

Marléne Lund Kopparklint (M)