Motion till riksdagen
2024/25:1075
av Mathias Bengtsson (KD)

Psykisk hälsa på schemat


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa undervisning i psykisk hälsa i skolan och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige står inför en akut utmaning när det gäller ungas psykiska hälsa. Samtidigt som Världshälsoorganisationen (WHO) lyfter undervisning i psykisk hälsa som en prioriterad åtgärd, visar granskningar från Skolinspektionen att svenska skolor brister i sitt arbete med att främja elevers hälsa.

 

Vi ser en ökning av psykiska problem som nedstämdhet, oro och ångest bland unga, och varannan 15-åring i Sverige lider idag av återkommande psykiska besvär. Självmord är fortsatt den vanligaste dödsorsaken bland unga mellan 15 och 24 år.

 

Detta är inte bara en personlig tragedi för de drabbade, utan också en samhällsekonomisk katastrof. Psykisk ohälsa kostar Sverige 170 miljarder kronor årligen och står för hälften av alla sjukskrivningar.

 

Flera utredningar, både internationellt och nationellt, har visat att skolbaserade program för psykisk hälsa kan förebygga och minska psykisk ohälsa såsom depression och ångest. WHO:s rekommendationer är tydliga – universella skolprogram som lär ut socioemotionella färdigheter är en av de mest kostnadseffektiva åtgärderna för att främja psykisk hälsa och förebygga självmord.

 

Medan länder som Finland, Danmark, Norge, England och Australien redan har infört obligatorisk undervisning i psykisk hälsa, står Sverige och stampar. Det är dags att vi i Sverige följer deras exempel och inför undervisning om psykisk hälsa som en naturlig del av skolan.

 

Kristdemokraternas förslag är att införa psykisk hälsa som en obligatorisk del av idrottsämnet i åk 6 och 8 samt i åk 2 på gymnasiet. Därmed kan elever få undervisning om både fysisk och psykisk hälsa, utan att det går ut över andra ämnen. Undervisningen skulle kunna genomföras av andra yrkesgrupper inom skolan, exempelvis elevhälsoteam och kuratorer, vilket minskar belastningen på lärarna.

 

Att införa psykisk hälsa på schemat är inte bara en investering i elevernas välbefinnande – det är en investering i framtiden. När våra unga mår bra, presterar de bättre, och när de presterar bättre, ökar deras chanser att lyckas i livet.

 

 

 

Mathias Bengtsson (KD)