Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att undersöka möjligheten att centralisera hälso- och sjukvården för studenter under tiden som frågan om ett statligt huvudmannaskap för hela sjukvården utreds och tillkännager detta för regeringen.
Det finns idag stora skillnader i tillgången till hälso- och sjukvård för studenter beroende på var i landet de studerar. Studenthälsans tillgänglighet varierar, och studenter som inte är skrivna på sin studieort möter ofta ytterligare hinder när det gäller att få tillgång till vård. Detta är särskilt oroande med tanke på den ökande psykiska ohälsan bland unga vuxna, där studenter är en särskilt utsatt grupp. Många studenter upplever psykisk stress och andra hälsoproblem under sin studietid, och det är avgörande att de har tillgång till adekvat vård för att kunna fullfölja sina studier.
Kristdemokraterna har länge drivit frågan om att hela det svenska sjukvårdssystemet bör flyttas till statligt huvudmannaskap för att säkerställa en jämlik vård i hela landet. Men i väntan på att denna förändring genomförs, bör regeringen undersöka om det är möjligt att centralisera hälso- och sjukvården för studenter på nationell nivå. Detta skulle kunna innebära att studenthälsan, tillsammans med annan relevant vård, samordnas och erbjuds mer enhetligt över hela landet, oavsett var studenten är skriven.
En sådan centralisering skulle bidra till att minska regionala skillnader i vården och säkerställa att alla studenter, oavsett var de studerar, har tillgång till den vård de behöver. Det är inte bara en fråga om rättvisa, utan också om att främja utbildning och framtida arbetskraft i Sverige. Om unga personer som vill utbilda sig vet att de har trygg tillgång till vård, även vid psykisk stress eller ohälsa, ökar deras möjligheter att fullfölja sina studier och bidra till samhället.
Unga människor spelar en central roll i Sveriges framtid och utgör en outtömlig källa till kreativitet, drivkraft och potential. De är inte bara framtidens ledare, utan redan idag viktiga förändringsaktörer inom en rad områden, från klimatfrågor till digital innovation. Unga har ett särskilt perspektiv som berikar samhällsdebatten och deras engagemang, särskilt inom civilsamhället, har visat sig vara en stark kraft för positiv förändring. Deras vilja att ifrågasätta, tänka nytt och hitta lösningar på komplexa problem är avgörande för vårt lands utveckling. Det är nödvändigt att vi stärker och främjar de förutsättningar som ger unga möjlighet att växa och bidra, både genom utbildning, vård och samhällsstöd, så att deras potential kan förverkligas fullt ut.
Sveriges studentkårer har länge varit en stark röst för studenters välmående och har gång på gång påpekat vikten av att säkerställa en jämlik tillgång till hälso- och sjukvård för alla studenter, oavsett var de studerar. De ser detta som en grundförutsättning för att unga människor ska kunna fullfölja sina studier utan att hämmas av ohälsa.
I en tid där psykisk ohälsa bland unga ökar, har studentkårerna framfört att det är avgörande att vården är lättillgänglig, samordnad och tillräckligt finansierad för att möta studenters behov. Genom att centralisera vården för studenter skulle deras situation förbättras avsevärt, och deras möjligheter att tillgodogöra sig högre utbildning skulle stärkas. De har även understrukit att en trygg och rättvis hälso- och sjukvård är en förutsättning för att studenter ska kunna fokusera på sina studier och framtida yrkesliv, något som i förlängningen gynnar hela samhället.
Magnus Berntsson (KD) |
|