Motion till riksdagen
2024/25:1060
av Christofer Bergenblock (C)

Möjlighet för samtliga elever att driva ett UF-företag under sin gymnasietid


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att möjligheten att driva ett UF-företag ska erbjudas samtliga elever på gymnasieskolans nationella program och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Varje år erbjuds riksdagens ledamöter att besöka SM i Ung företagsamhet för att ta del av de allra bästa UF-företagen. Vid 2024 års mässa så var det sammanlagt 800 unga entreprenörer ifrån alla delar av landet som samlades för att visa upp sina företag och tävla om de olika priserna. Att ta del av deras idéer ger en spännande bild av hur Sveriges nya företag kan komma att se ut inom några år och flera av ungdomarna hade dessutom som ambition att redan nu omvandla sina UF-företag till aktiebolag och fortsätta att driva dem efter gymnasietiden.

Sammanlagt så gavs nästan 40.000 ungdomar runt om i Sverige möjligheten att vara en del i Ung företagsamhet under läsåret 2023/24. För dessa ungdomar kommer barriären för att i framtiden starta ett eget företag vara betydligt lägre än hos andra ungdomar. Genom att driva ett UF-företag lär sig eleverna både att skriva affärsplan och att jobba med produktutveckling, budgetering, marknadsföring och försäljning, samtidigt som de utvecklar sina förmågor kring ansvarstagande, samarbete, problemlösning och entreprenörskap. Kunskaper och egenskaper som är bra att ha med sig i livet antingen man kommer att starta ett eget företag eller inte.

Trots att många elever driver UF-företag under sin gymnasietid så är det ändå så att de flesta inte gör det. Ungefär en tredjedel av alla gymnasieelever får den här chansen. Sanningen är att alla elever inte ens har möjlighet att välja en kurs med UF-företagande vare sig inom sina programutbud eller som individuellt val. Särskilt märkligt är det att inte fler elever på de praktiska programmen driver UF-företag trots att väldigt många av dessa elever faktiskt kommer att starta egna företag i framtiden.

Det mest rimliga måste därför vara att alla elever på gymnasiets nationella program ska erbjudas möjligheten att få driva ett UF-företag inom ramen för en lämplig kurs.

 

 

Christofer Bergenblock (C)