Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om insatser för stärkt kvalitet i äldreomsorgen och tillkännager detta för regeringen.
Det blev uppenbart vilka medicinska brister som finns inom Äldreomsorgen under 2020 och coronapandemin. Vi har fått alltför många exempel på hur äldre utan direkt läkarkontakt hänvisades till palliativ vård, hur personal saknade medicinskt stöd när de fått medicinskt ansvar för sjuka, hur anhöriga kämpat för att anhöriga skulle få tillgång till den vård som boendet inte kan ge. Äldreomsorgen har byggts upp med fokus främst på den viktiga omsorgen allt medan vården åvilat regionerna. Medicinskt ansvarig sjuksköterska ska finnas men när äldreomsorgen i ökad utsträckning, inte enbart
under coronapandemin, blivit alltmer äldrevård måste den medicinska kompetensen i den kommunala verksamheten tydligt förstärkas.
Det är hög tid att införa en medicinskt ansvarig läkare, en MAL kopplad till äldreomsorgen i kommunerna. Kommunerna skulle t ex som i Norge kunna ha läkare som ansvariga för vården men även smittskyddet. En förstärkning av den medicinska kompetensen i kommunerna skulle bidra till kvaliteten i vården och omsorgen om de äldre förbättras.
Läkare knutna till äldreomsorgen skulle också stärka sjuksköterskor, övrig personal i
hemtjänsten och i vård- och omsorgsarbetet. Det skulle även bidra till att upprätthålla
smittskyddande rutiner. Vidare skulle medicinska bedömningar grundas på personlig
kontakt av beslutande läkare. Därmed skulle patientsäkerheten och förtroendet för t.ex.
beslut om palliativ vård öka. Det sistnämnda är oerhört viktigt då förtroendet för
patientsäkerheten och äldreomsorgen fått sig en rejäl törn, både hos boende, anhöriga
samt allmänheten. Den utredning som ska redovisa sitt uppdrag senast den 1 november välkomnas, men det krävs handling som ger resultat. Vi kan se att intresset från coronatiden för äldrevården i kommunerna återigen minskat.
Förutom vad som ovan påtalats för att stärka äldrevården och omsorgen är det
uppenbart att tillgången på medicintekniska hjälpmedel på vård- och omsorgsboenden
måste förbättras. Man bör t.ex. kunna ge syrgas både i behandlande syfte och i livets
slutskede.
Regeringen bör säkerställa att kvaliteten i äldreomsorgen nu tydligt stärks och inte avstannar.
Ett fortsatt stöd bör underlätta för insatser på sätt som här angivits.
Fokus på äldres möjligheter att leva ett friskt liv måste samtidigt öka med en äldrepolitik som utgår från aktiva äldre som en resurs för samhället. Det krävs en ny syn som tar fasta på att äldre är mer verksamma betydligt längre efter att pensionsåldern infallit. Detta måste uppmuntras och främjas. Trösklar som hindrar bör så långt möjligt identifieras och undanröjas.
Kerstin Lundgren (C) |
|