|
Uppsägning av avtalet med Organisationen för det globala nätverket för vattenfrågor
Utskottet föreslår att riksdagen godkänner att avtalet mellan Sveriges regering och Organisationen för det globala nätverket för vattenfrågor om immunitet och privilegier för Organisationen för det globala nätverket för vattenfrågor och dess personal sägs upp. Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till en ändring i lagen (1976:661) om immunitet och privilegier i vissa fall.
Lagändringen föreslås träda i kraft den dag som regeringen bestämmer.
Behandlade förslag
Proposition 2024/25:139 Uppsägning av avtalet med Organisationen för det globala nätverket för vattenfrågor (GWPO) om immunitet och privilegier för organisationen och dess personal.
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Propositionens huvudsakliga innehåll
Uppsägning av avtalet med Organisationen för det globala nätverket för vattenfrågor
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
Bilaga 2
Regeringens lagförslag
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
1. |
Uppsägning av avtal |
Riksdagen godkänner att avtalet mellan Sveriges regering och Organisationen för det globala nätverket för vattenfrågor om immunitet och privilegier för Organisationen för det globala nätverket för vattenfrågor och dess personal sägs upp.
Därmed bifaller riksdagen proposition 2024/25:139 punkt 1.
2. |
Ändring av lagen om immunitet och privilegier i vissa fall |
Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1976:661) om immunitet och privilegier i vissa fall.
Därmed bifaller riksdagen proposition 2024/25:139 punkt 2.
Stockholm den 29 april 2025
På utrikesutskottets vägnar
Aron Emilsson
Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Aron Emilsson (SD), Morgan Johansson (S), Olle Thorell (S), Margareta Cederfelt (M), Linnéa Wickman (S), Joar Forssell (L), Ann-Sofie Alm (M), Håkan Svenneling (V), Kerstin Lundgren (C), Jacob Risberg (MP), Stefan Olsson (M), Johan Büser (S), Katarina Tolgfors (M), Rasmus Giertz (SD), Yusuf Aydin (KD), Helena Bouveng (M) och Markus Kauppinen (S).
Regeringen överlämnade proposition 2024/25:139 till riksdagen den 18 mars. Kammaren hänvisade den 19 mars propositionen till utskottet för beredning. Regeringens förslag till riksdagsbeslut återges i bilaga 1. Regeringens lagförslag återges i bilaga 2.
Regeringen har inte begärt Lagrådets yttrande över lagförslaget eftersom den anser att lagförslaget är författningstekniskt och även i övrigt är av sådan art att det skulle sakna betydelse att be Lagrådet att yttra sig.
Det har inte väckts några motioner i ärendet.
Organisationen för det globala nätverket för vattenfrågor (Global Water Partnership Organisation GWPO) inrättades den 27 februari 2002 genom ikraftträdandet av ett samförståndsavtal om att inrätta organisationen (SÖ 2002:69). Ett värdlandsavtal mellan organisationen och Sverige undertecknades den 11 mars 2002 och godkändes senare av riksdagen (prop. 2001/02:155, bet. 2001/02:JuU21, rskr. 2001/02:248). Efter en omförhandling av avtalet kom parterna överens om ett nytt avtal (SÖ 2012:1) som efter riksdagens godkännande och notväxling trädde i kraft den 1 juli 2012 (prop. 2011/12:117, bet. 2011/12:UU14, rskr. 2011/12:229). Avtalet reglerar bl.a. frågor om immunitet och privilegier för organisationen och dess personal. Avtalet är införlivat i svensk rätt genom lagen (1976:661) om immunitet och privilegier i vissa fall. Ett förslag till lag om ändring i lagen har upprättats inom Utrikesdepartementet.
I propositionen föreslår regeringen att riksdagen godkänner att avtalet med Organisationen för det globala nätverket för vattenfrågor (GWPO) om immunitet och privilegier för organisationen och dess personal sägs upp snarast möjligt. Vidare föreslås en ändring i lagen (1976:661) om immunitet och privilegier i vissa fall så att immunitet och privilegier upphör att gälla för GWPO och för personer med tjänst hos eller uppdrag av organisationen samt deras familjemedlemmar. Lagändringen föreslås träda i kraft den dag som regeringen bestämmer.
Utskottets förslag i korthet
Riksdagen godkänner att avtalet mellan Sveriges regering och Organisationen för det globala nätverket för vattenfrågor sägs upp. Riksdagen antar regeringens förslag till ändring i lagen om immunitet och privilegier i vissa fall.
Propositionen
Organisationen för det globala nätverket för vattenfrågor (GWPO) inrättades den 27 februari 2002 genom ikraftträdandet av ett samförståndsavtal om att inrätta organisationen (SÖ 2002:69). Ett värdlandsavtal mellan organisationen och Sverige undertecknades den 11 mars 2002 och godkändes senare av riksdagen (prop. 2001/02:155, bet. 2001/02:JuU21, rskr. 2001/02:248). Efter en omförhandling av avtalet kom parterna överens om ett nytt avtal (SÖ 2012:1) som efter riksdagens godkännande trädde i kraft den 1 juli 2012 (prop. 2011/12:117, bet. 2011/12:UU14, rskr. 2011/12:229).
Enligt avtalet har GWPO sitt huvudkontor i Stockholm och regeringen har åtagit sig att bistå organisationen med att finna lämpliga lokaler för dess kontor och att återbetala kostnaderna för kontorshyra till organisationen i enlighet med vad parterna från tid till annan kommer överens om.
Enligt regeringens biståndspolitik som den tydliggörs i reformagendan ”Bistånd för en ny era – Frihet, egenmakt och hållbar tillväxt” (UD2023/17726) ska verksamhet som finansieras av svenska biståndsmedel genomsyras av tydliga krav på resultat, effektivitet, långsiktighet och transparens. Regeringens bedömning är att behoven i dagens föränderliga värld kräver strategiska prioriteringar i valet av samarbetsorganisationer för att nå bästa resultat i svenska biståndsinsatser.
Mot denna bakgrund föreslår regeringen att avtalet med GWPO om immunitet och privilegier för organisationen och dess personal sägs upp. Regeringen har för avsikt att säga upp avtalet med organisationen snarast möjligt efter riksdagens godkännande. Regeringen avser även att säga upp medlemskapet i organisationen i samband med detta. En uppsägning av avtalet och medlemskapet i GWPO innebär att organisationen behöver finna ett nytt värdland och flytta sitt säte från Stockholm. Avtalet sägs upp genom att den andra parten ges tolv månaders varsel. Av avtalet följer dock att om organisationen flyttas från svenskt territorium, så upphör avtalet att gälla efter den tid som skäligen krävs för flytten och för att avyttra organisationens egendom i Sverige. Regeringen anser att processen för ett svenskt utträde ur organisationen bör genomföras på ett ansvarsfullt, förutsägbart och välplanerat sätt.
Regeringen föreslår vidare ändringar i lagen (1976:661) om immunitet och privilegier i vissa fall, som en konsekvens av uppsägningen av avtalet.
Utskottets ställningstagande
Utskottet gör bedömningen att riksdagen bör bifalla regeringens lagförslag.
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
Proposition 2024/25:139 Uppsägning av avtalet med Organisationen för det globala nätverket för vattenfrågor (GWPO) om immunitet och privilegier för organisationen och dess personal:
1. Riksdagen godkänner att avtalet mellan Sveriges regering och Organisationen för det globala nätverket för vattenfrågor om immunitet och privilegier för Organisationen för det globala nätverket för vattenfrågor och dess personal sägs upp (avsnitt 4).
2. Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1976:661) om immunitet och privilegier i vissa fall.
Bilaga 2