Utrikesutskottets betänkande

2024/25:UU13

 

Interparlamentariska unionen

Sammanfattning

Utskottet föreslår att riksdagen lägger 2024/25:RS3 Redogörelse för verksamheten i riksdagens delegation till Interparlamentariska unionen (IPU) 2024 till handlingarna.

Behandlade förslag

2024/25:RS3 Redogörelse för verksamheten i riksdagens delegation till Interparlamentariska unionen (IPU) 2024.

 

 

 

Innehållsförteckning

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

Bakgrund

Redogörelsens huvudsakliga innehåll

Utskottets överväganden

Redogörelse för verksamheten i riksdagens delegation till Interparlamentariska unionen (IPU) 2024

Bilaga
Förteckning över behandlade förslag

Redogörelsen

 

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

 

 

Redogörelse för verksamheten i riksdagens delegation till Interparlamentariska unionen (IPU) 2024

Riksdagen lägger redogörelse 2024/25:RS3 till handlingarna.

 

Stockholm den 8 maj 2025

På utrikesutskottets vägnar

Aron Emilsson

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Aron Emilsson (SD), Morgan Johansson (S), Alexandra Völker (S), Olle Thorell (S), Annika Strandhäll (S), Ann-Sofie Alm (M), Håkan Svenneling (V), Magnus Berntsson (KD), Kerstin Lundgren (C), John E Weinerhall (M), Jacob Risberg (MP), Stefan Olsson (M), Angelika Bengtsson (SD), Katarina Tolgfors (M), Elin Nilsson (L), Fredrik Saweståhl (M) och Markus Kauppinen (S).

 

 

 

 

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

I detta betänkande behandlas riksdagsstyrelsens redogörelse 2024/25:RS3 för verksamheten i riksdagens delegation till Interparlamentariska unionen (IPU) 2024. Ingen motion har väckts med anledning av redogörelsen.

Margareta Cederfelt (M), ordförande för riksdagens delegation till Interparlamentariska unionen, informerade utskottet den 1 februari 2024 om arbetet i församlingen.

Bakgrund

Interparlamentariska unionen (IPU) grundades 1889 med syftet att arbeta för fred och mellanfolkligt samarbete. Organisationen har för närvarande 181 nationella parlament som medlemmar. I unionens uppgifter ingår att främja personliga kontakter mellan parlamentsledamöter i alla länder och att verka för de parlamentariska institutionernas utveckling. Att hjälpa till med att bygga upp demokratiska funktioner och fungerande parlament är en ständigt växande del av unionens verksamhet.

IPU kan inte fatta några beslut som är bindande för medlemsländerna eller parlamentet utan har i stället valt att lägga fram konkreta förslag och anta resolutioner i de huvudämnen som debatteras vid varje församling.

Redogörelsens huvudsakliga innehåll

I årsredogörelsen redovisas delegationens verksamhet under 2024 och de aktiviteter som genomfördes under året samt de ämnen som behandlades.

Under 2024 debatterade IPU-församlingen huvudsakligen Rysslands krig mot Ukraina, kriget mellan Israel och Hamas, kränkningar av parlamentarikers mänskliga rättigheter, parlaments möjligheter att motverka internationell terrorism, jämställdhets- och hållbarhetsfrågor, möjligheter för unga människor att komma till tals inom organisationens medlemsparlament samt hur parlament kan spela en aktiv och konstruktiv roll inom vetenskap och forskning.

IPU höll under 2024 två sessioner i Genève, i mars och i oktober. Församlingen anordnade dessutom sin årliga parlamentariska utfrågning i Förenta nationernas (FN) högkvarter i New York i samarbete med FN:s generalförsamling. Temat för årets utfrågning var ”Att få slut på konflikter: Recept för en fredlig framtid”.

Under det gångna året har två ledamöter från riksdagens delegation till Interparlamentariska unionen valts till särskilda uppdrag. Mattias Karlsson (SD) valdes till ordförande för den rådgivande högnivågruppen för bekämpande av terrorism och våldsbejakande extremism och Margareta Cederfelt (M) valdes till vice ordförande i IPU:s rådgivande arbetsgrupp för vetenskap och teknologi.

 

 

 

Utskottets överväganden

Redogörelse för verksamheten i riksdagens delegation till Interparlamentariska unionen (IPU) 2024

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen lägger redogörelse 2024/25:RS3 till handlingarna.

 

 

Redogörelsen

Frågor i fokus under 2024 var bl.a. Rysslands krig mot Ukraina, kriget mellan Israel och Hamas, kränkningar av parlamentarikers mänskliga rättigheter, parlaments möjligheter att motverka internationell terrorism, jämställdhets- och hållbarhetsfrågor, möjligheter för unga människor att komma till tals inom organisationens medlemsparlament, hållbarhetsfrågor samt hur parlament kan spela en aktiv och konstruktiv roll inom vetenskap och forskning.

Utskottets ställningstagande

Utskottet välkomnar både redogörelsen om IPU-delegationens verksamhet un­der 2024 och det arbete som delegationen utförde under året. Liksom tidigare år anser utskottet att riksdagens parlamentariska delegationer bör verka för de­mokrati och mänskliga rättigheter samt arbeta för att stärka parlamentens roll. Utskottet välkomnar därmed att den svenska IPU-delegationen genom sitt ar­bete bidrar till att uppfylla detta. Utskottet föreslår att riksdagen lägger redo­görelsen till handlingarna.

 

Bilaga

Förteckning över behandlade förslag

Redogörelsen

Redogörelse 2024/25:RS3 Redogörelse för verksamheten i riksdagens delegation till Interparlamentariska unionen (IPU) 2024.