Skatteutskottets betänkande
|
Förändrade skattesubventioner för solceller och mikroproduktion av el
Sammanfattning
Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag att subventionsgraden för installation av solceller inom ramen för skattereduktionen för grön teknik ska sänkas från 20 till 15 procent, vilket är den subventionsgrad som gällde före 2023, och att skattereduktionen för mikroproduktion av förnybar el slopas.
Förslaget om sänkt subventionsgrad för installation av solceller föreslås träda i kraft den 1 juli 2025 och förslaget om att slopa skattereduktionen för mikroproduktion av förnybar el föreslås träda i kraft den 1 januari 2026.
Utskottet anser att riksdagen bör avslå motionsyrkandena. I betänkandet finns en reservation (V, C, MP) och ett särskilt yttrande (S).
Behandlade förslag
Proposition 2024/25:109 Förändrade skattesubventioner för solceller och mikroproduktion av el.
Tre yrkanden i följdmotioner.
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Förändrade skattesubventioner för solceller och mikroproduktion av förnybar el
Förändrade skattesubventioner för solceller och mikroproduktion av förnybar el (V, C, MP)
Förändrade skattesubventioner för solceller och mikroproduktion av förnybar el (S)
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
Bilaga 2
Regeringens lagförslag
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Förändrade skattesubventioner för solceller och mikroproduktion av förnybar el |
Riksdagen antar regeringens förslag till
1. lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229),
2. lag om ändring i skatteförfarandelagen (2011:1244),
3. lag om ändring i lagen (2020:1066) om förfarandet vid skattereduktion för installation av grön teknik.
Därmed bifaller riksdagen proposition 2024/25:109 punkterna 1–3 och avslår motionerna
2024/25:3357 av Ilona Szatmári Waldau m.fl. (V),
2024/25:3374 av Anders Ådahl m.fl. (C) och
2024/25:3382 av Annika Hirvonen m.fl. (MP).
Reservation (V, C, MP)
Stockholm den 6 maj 2025
På skatteutskottets vägnar
Niklas Karlsson
Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Niklas Karlsson (S), Eric Westroth (SD), Bo Broman (SD), Kalle Olsson (S), Fredrik Ahlstedt (M), Mathias Tegnér (S), Marie Nicholson (M), Ilona Szatmári Waldau (V), Cecilia Engström (KD), Jimmy Ståhl (SD), Anders Ekegren (L), Erik Hellsborn (SD), Blåvitt Elofsson (S), Crister Carlsson (M), Helena Vilhelmsson (C), Malte Tängmark Roos (MP) och Marcus Andersson (S).
Ärendet och dess beredning
I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2024/25:109 Förändrade skattesubventioner för solceller och mikroproduktion av el. I propositionen finns en redogörelse för ärendets beredning fram till regeringens beslut om propositionen.
Enligt regeringen är förslagen av sådant slag att Lagrådet inte behöver höras. Regeringen har därför inte inhämtat Lagrådets yttrande.
Regeringens förslag till riksdagsbeslut återges i bilaga 1. Regeringens lagförslag finns i bilaga 2.
Tre motioner har väckts med anledning av propositionen. Förslagen i motionerna finns i bilaga 1.
Bakgrund och gällande rätt
Den 1 januari 2021 infördes skattereduktionen för installation av grön teknik (det s.k. gröna avdraget). Det är en skattereduktion för privatpersoner för installation av vissa typer av grön teknik: solcellssystem, system för lagring av egenproducerad elenergi (batterier) och laddningspunkter till elfordon. Skattereduktionen ersatte de tidigare statliga stöden till fysiska personer för installation av sådan teknik. De materiella reglerna finns i 67 kap. 36–45 §§ inkomstskattelagen (1999:1229), förkortad IL, medan förfarandet regleras i bl.a. lagen (2020:1066) om förfarandet vid skattereduktion för installation av grön teknik.
Skattereduktionen utgår från den s.k. fakturamodellen. Fakturamodellen innebär att en privatperson som köper installation av grön teknik endast behöver betala en del av kostnaden till utföraren. Resterande belopp utgör en skattelättnad för köparen och tillgodoräknas denne som preliminär skattereduktion i samband med att motsvarande belopp betalas ut till utföraren efter begäran hos Skatteverket. Skatteverket administrerar den preliminära och slutliga skattereduktionen samt utbetalningen till utföraren.
Subventionsgraderna vid införandet av regelverket var 15 procent för installation av solceller och 50 procent för installation av batterier och laddningspunkter. Dessa subventionsgrader bedömdes kunna ge en tillräckligt styrande effekt samtidigt som de bedömdes vara lämpliga ur offentligfinansiellt perspektiv (prop. 2020/21:1 Förslag till statens budget, finansplan och skattefrågor, avsnitt 13.4.8). Skattereduktionen förstärktes den 1 januari 2023 genom att subventionsgraden för installation av solceller höjdes från 15 till 20 procent. Genom att sänka köparens kostnad för solceller och stimulera efterfrågan på solceller ytterligare bedömdes hushållens behov av inköpt el kunna minska, vilket bidrar till sänkta driftskostnader för hushållens elanvändning (prop. 2022/23:15 s. 6). Skattereduktionen för installation av grön teknik får sammanlagt uppgå till högst 50 000 kronor per person och år.
Skattereduktionen för mikroproduktion av förnybar el infördes den 1 januari 2015. Motivet för införandet av skattelättnaden var bl.a. att uppmuntra det växande intresse som vid tidpunkten fanns för mikroproduktion av förnybar el (prop. 2014/15:1 Förslag till statens budget, finansplan och skattefrågor, avsnitt 6.5.2).
Reglerna om skattereduktion för mikroproduktion av förnybar el finns i huvudsak i 67 kap. 27–33 §§ IL. Fysiska och juridiska personer, även dödsbon och handelsbolag, har efter begäran rätt till skattereduktion om de
• framställer förnybar el
• matar in förnybar el och tar ut el i en och samma anslutningspunkt
• har en säkring om högst 100 ampere i anslutningspunkten
• har anmält till nätkoncessionshavaren att förnybar el framställs och matas in i anslutningspunkten.
Med förnybar el avses elektrisk kraft som framställs från sol, vind, vågor, tidvatten eller jordvärmevattenbaserad energi som är alstrad i vattenkraftverk, biomassa eller produkter som framställs från biomassa-bränsleceller.
Underlaget för skattereduktion består av de kilowattimmar förnybar el som producenten har matat in i anslutningspunkten under kalenderåret. Underlaget kan dock aldrig bli större än det antal kilowattimmar som tagits ut i anslutningspunkten. Underlaget får inte heller överstiga 30 000 kilowattimmar, vare sig per person eller per anslutningspunkt. Skattereduktionen uppgår till underlaget beräknat enligt ovan multiplicerat med 60 öre, dvs. till högst 18 000 kronor per år.
Om den som begär skattereduktion är ett företag får skattereduktion bara medges om den uppfyller villkoren för att anses vara s.k. stöd av mindre betydelse enligt kommissionens förordning (EU) nr 2023/2831 av den 13 december 2023 om tillämpningen av artiklarna 107 och 108 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt på stöd av mindre betydelse, kommissionens förordning (EU) nr 1408/2013 av den 18 december 2013 om tillämpningen av artiklarna 107 och 108 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt på stöd av mindre betydelse inom jordbruks sektorn, eller kommissionens förordning (EU) nr 717/2014 av den 27 juni 2014 om tillämpningen av artiklarna 107 och 108 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt på stöd av mindre betydelse inom fiskeri- och vattenbrukssektorn.
Utskottets förslag i korthet
Riksdagen antar regeringens förslag om att sänka subventionsgraden för skattereduktionen för installation av solceller från 20 till 15 procent och att slopa skattereduktionen för mikroproduktion av förnybar el. Därmed avslår riksdagen motionsyrkanden om att avslå regeringens förslag.
Jämför reservationen (V, C, MP) och det särskilda yttrandet (S).
Propositionen
Sänkt subventionsgrad vid skattereduktion för installation av solceller
Regeringen föreslår att subventionsgraden för skattereduktionen för installation av solceller sänks från 20 till 15 procent. Regeringen anför att det inte längre finns samma behov av att i den omfattning som har gjorts de senaste åren stimulera efterfrågan på solceller. Användningen av solkraft bör i stället i större utsträckning utgå från marknadsmässiga grunder, och prissignaler från elmarknaden bör få ett större genomslag så att kraftslaget på sikt kan bidra mer till Sveriges leveranssäkerhet och försörjningstrygghet, i enlighet med energipolitikens långsiktiga inriktning (prop. 2023/24:105). Regeringen bedömer därför att subventionsgraden för installation av solceller bör sänkas.
Sänkningen av subventionsgraden för installation av solceller inom ramen för skattereduktionen för grön teknik ska träda i kraft den 1 juli 2025 och tillämpas på installationer som har slutbetalats efter den 30 juni 2025. Äldre föreskrifter gäller fortfarande för utbetalning som avser sådana installationer som har betalats eller slutbetalats före ikraftträdandet.
Slopad skattereduktion för mikroproduktion av förnybar el
Regeringen föreslår vidare att skattereduktionen för mikroproduktion av förnybar el slopas.
Motivet för införandet av skattereduktionen för mikroproduktion av förnybar el var bl.a. att stimulera det växande intresse som vid tidpunkten fanns för mikroproduktion av förnybar el (prop. 2014/15:1 Förslag till statens budget, finansplan och skattefrågor, avsnitt 6.5.2). Det huvudsakliga syftet med skattereduktionen har således inte varit att lösa något inneboende marknadsmisslyckande på elmarknaden. Regeringen anser att det inte längre finns behov av att fortsätta subventionera mikroproduktion av förnybar el genom en skattereduktion. Regeringen har konstaterat att solkraft i större utsträckning bör byggas på marknadsmässiga grunder. I detta ingår att mikroproducenterna ska ges korrekta prissignaler från elmarknaden och därigenom göra rätt investeringsval.
Beslutet om att slopa skattereduktionen för mikroproduktion av förnybar el ska träda i kraft den 1 januari 2026. Ändringarna i inkomstskattelagen tillämpas första gången i fråga om el som har matats in och tagits ut i anslutningspunkten efter den 31 december 2025. Skattereduktion ska därmed inte göras för el som har matats in och tagits ut i anslutningspunkten efter den 31 december 2025.
Uppgifter om skattereduktionen för mikroproduktion av förnybar el ska lämnas till Skatteverket även för kalenderåret 2025.
Motionerna
I motion 2024/25:3353 av Ilona Szatmári Waldau m.fl. (V) yrkar motionärerna avslag på propositionen. Motionärerna anför bl.a. att regeringens förslag är ytterligare exempel på hur regeringens klimat- och energipolitik bromsar eller motverkar en nödvändig grön omställning. Med åtgärderna i propositionen försvåras möjligheterna för människor i vardagen att enkelt och ekonomiskt fördelaktigt bidra till klimatomställningen och stärkt beredskap.
I motion 2024/25:3374 av Anders Ådahl m.fl. (C) yrkar motionärerna avslag på propositionen. Motionärerna anför bl.a. att förslagen kommer att innebära att utbyggnaden av förnybar energi bromsas i ett läge då solcellsbranschen redan går på knäna. Förslaget om att helt avskaffa skattereduktionen för mikroproduktion av förnybar el kommer att innebära flera negativa konsekvenser för den svenska elmarknaden.
I motion 2024/25:3382 av Annika Hirvonen m.fl. (MP) föreslås att riksdagen avslår propositionen. Motionärerna anför bl.a. att staten borde underlätta för alla som vill bidra till ett hållbart energisystem I stället för att missgynna de svenskar och företag som investerat för att ta ansvar för en hållbar utveckling och bidra till energiproduktionen. Många har också räknat med avdraget när de installerat sina solcellsanläggningar. Om det man är ute efter är att minska volatiliteten i elpriserna är det fel väg att gå att straffa hushåll som velat bidra till klimatomställningen genom att investera i solceller.
Utskottets ställningstagande
Skattereduktionen för grön teknik innebär en stimulans för installation av solceller, batterier samt laddningspunkter för elfordon. Stödet för installation av solceller har bidragit till kapacitetsutbyggnaden av produktionen av förnybar el och att beroendet av fossilbaserad elproduktion har minskat. Utskottet noterar att sedan subventionsgraden höjdes från 15 till 20 procent den 1 januari 2023 har antalet installationer av solceller ökat kraftigt, och som framgår av regeringens förslag fanns det vid utgången av 2023 mer än 250 000 installerade solcellsanläggningar i Sverige. Utskottet delar mot denna bakgrund regeringens bedömning att det inte längre finns samma behov av att, i den omfattning som gjorts de senaste åren, stimulera efterfrågan på solceller. Utskottet delar även regeringens bedömning att en återgång till den subventionsgrad som gällde före 2023 är en väl avvägd minskning av stödet.
Det huvudsakliga syftet med skattereduktionen för mikroproduktion av förnybar el har inte varit att lösa något inneboende marknadsmisslyckande på elmarknaden, utan istället att bl.a. stimulera ett växande intresse för mikroproduktion av el. Mot bakgrund av att antalet installationer av solceller de senaste åren har ökat kraftigt anser utskottet att det inte heller längre finns behov av att fortsätta subventionera mikroproduktion av förnybar el genom en skattereduktion.
Mot bakgrund av det anförda tillstyrker utskottet propositionens lagförslag och avstyrker motionerna.
Förändrade skattesubventioner för solceller och mikroproduktion av förnybar el (V, C, MP) |
av Ilona Szatmári Waldau (V), Helena Vilhelmsson (C) och Malte Tängmark Roos (MP).
Förslag till riksdagsbeslut
Vi anser att förslaget till riksdagsbeslut borde ha följande lydelse:
Riksdagen avslår regeringens förslag.
Därmed bifaller riksdagen motionerna
2024/25:3357 av Ilona Szatmári Waldau m.fl. (V),
2024/25:3374 av Anders Ådahl m.fl. (C) och
2024/25:3382 av Annika Hirvonen m.fl. (MP) samt
avslår proposition 2024/25:109 punkterna 1–3.
Ställningstagande
Solkraft är ett mycket hållbart kraftslag som snabbt kan byggas ut. Inte minst är takmonterade solceller ett effektivt sätt för privatpersoner att bidra till den totala energiförsörjningen. Regeringen konstaterar i propositionen att förslagen minskar de ekonomiska incitamenten för hushållen att investera i solceller. Förslagen rimmar därmed illa med regeringens förda retorik att man vill bygga ut fossilfri elproduktion och att den förda klimatpolitiken måste vara folkligt förankrad. För näringslivet innebär förslagen dessutom att långsiktiga spelregler raseras med konkurser och arbetslöshet som effekt av detta. Om regeringen vill minska volatiliteten i elpriserna är det fel väg att gå att straffa hushåll som velat bidra till klimatomställningen genom att investera i solceller. Ett bättre sätt vore att t.ex. främja flexibilitet i elbilsladdning och värme-pumpar eller öka flexibiliteten i fjärrvärmen för ökad elproduktion. Mot bakgrund av det anförda borde riksdagen avslå propositionen.
Förändrade skattesubventioner för solceller och mikroproduktion av förnybar el (S) |
Niklas Karlsson (S), Kalle Olsson (S), Mathias Tegnér (S), Blåvitt Elofsson (S) och Marcus Andersson (S) anför:
Socialdemokraterna anser att solkraften har förutsättningar att bidra mer till den svenska elproduktionen, men för detta krävs en ökad tydlighet och ändamålsenliga regelverk. Den tekniska utvecklingen går snabbt och det finns ett stort intresse för solkraft hos hushållen, som ett sätt att balansera höga elkostnader och minska beroendet av andra, inte minst fossila, kraftslag. Det är därför olyckligt att regeringen går fram med försämrade villkor. Det är ett typiskt exempel på hur snabba politiska förändringar försämrar förutsägbarhet och långsiktighet för såväl hushåll som företag. Därför avvisade vi regeringens försämring i avdraget för installation av solceller i vår budgetmotion för 2025. För att värna en ordnad och sammanhållen budgetprocess avstår vi emellertid från att nu lämna någon reservation.
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
Proposition 2024/25:109 Förändrade skattesubventioner för solceller och mikroproduktion av el:
1. Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229).
2. Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i skatteförfarandelagen (2011:1244).
3. Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2020:1066) om förfarandet vid skattereduktion för installation av grön teknik.
2024/25:3357 av Ilona Szatmári Waldau m.fl. (V):
Riksdagen avslår proposition 2024/25:109 Förändrade skattesubventioner för solceller och mikroproduktion av el.
2024/25:3374 av Anders Ådahl m.fl. (C):
Riksdagen avslår proposition 2024/25:109.
2024/25:3382 av Annika Hirvonen m.fl. (MP):
Riksdagen avslår regeringens proposition 2024/25:109 Förändrade skattesubventioner för solceller och mikroproduktion av el.
Bilaga 2