Konstitutionsutskottets betänkande
|
Tilläggsprotokoll 16 till Europakonventionen – en möjlighet för de högsta domstolarna att begära rådgivande yttrande från Europadomstolen
Sammanfattning
Utskottet föreslår att riksdagen godkänner tilläggsprotokoll 16 till den europeiska konventionen den 4 november 1950 angående skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna (Europakonventionen) och antar regeringens förslag till ändring i lagen om den europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna.
Genom godkännandet och ändringarna kommer tilläggsprotokollet att gälla som svensk lag, vilket innebär att det blir möjligt att låta de högsta domstolarna i Sverige begära rådgivande yttranden från Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna (Europadomstolen).
Utskottet föreslår vidare att riksdagen antar regeringens förslag till lag om rådgivande yttrande från den europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna. Den nya lagen innebär att Högsta domstolen, Högsta förvaltningsdomstolen, Arbetsdomstolen, Mark- och miljööverdomstolen och Migrationsöverdomstolen samt Svea hovrätt i hyresmål får rätt att begära rådgivande yttranden från Europadomstolen.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den dag som regeringen bestämmer.
Behandlade förslag
Prop. 2023/24:161 Tilläggsprotokoll 16 till Europakonventionen – en möjlighet för de högsta domstolarna att begära rådgivande yttrande från Europadomstolen.
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Propositionens huvudsakliga innehåll
Tilläggsprotokoll 16 till Europakonventionen
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
Bilaga 2
Regeringens lagförslag
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Tilläggsprotokoll 16 till Europakonventionen |
Riksdagen
a) godkänner protokoll 16 till den europeiska konventionen den 4 november 1950 angående skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna,
b) antar regeringens förslag till
1. lag om rådgivande yttrande från den europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna,
2. lag om ändring i lagen (1994:1219) om den europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna.
Därmed bifaller riksdagen proposition 2023/24:161 punkterna 1–3.
Stockholm den 24 oktober 2024
På konstitutionsutskottets vägnar
Ida Karkiainen
Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Ida Karkiainen (S), Louise Meijer (M), Matheus Enholm (SD), Hans Ekström (S), Fredrik Lindahl (SD), Mirja Räihä (S), Per-Arne Håkansson (S), Malin Danielsson (L), Amalia Rud Stenlöf (S), Susanne Nordström (M), Jessica Wetterling (V), Gudrun Brunegård (KD), Malin Björk (C), Lars Engsund (M), Jan Riise (MP), Lars Johnsson (M) och Ludvig Ceimertz (M).
I betänkandet behandlar utskottet proposition 2023/24:161 Tilläggsprotokoll 16 till Europakonventionen – en möjlighet för de högsta domstolarna att begära rådgivande yttrande från Europadomstolen. I propositionen finns en redogörelse för ärendets beredning fram till regeringens beslut om propositionen.
En förteckning över behandlade förslag finns i bilaga 1. Regeringens lagförslag finns i bilaga 2.
Det finns ett antal ändrings- och tilläggsprotokoll till den europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna (Europakonventionen). Vilka ändrings- och tilläggsprotokoll som Sverige har ratificerat och som gäller som svensk lag framgår av lagen (1994:1219) om den europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna (i fortsättningen inkorporeringslagen).
Tilläggsprotokoll 16 till Europakonventionen är det senaste protokollet som antagits av Europarådets ministerkommitté. Det trädde i kraft den 1 augusti 2018 i förhållande till de tio konventionsstater som vid den tidpunkten hade ratificerat det. För närvarande har 22 konventionsstater ratificerat tilläggsprotokollet och ytterligare tre konventionsstater har undertecknat det. Sverige har varken ratificerat eller undertecknat det.
Tilläggsprotokoll 16 till Europakonventionen innebär en möjlighet för konventionsstaterna att låta de högsta domstolarna begära rådgivande yttranden från Europadomstolen i principiella frågor som rör tolkningen eller tillämpningen av de mänskliga fri- och rättigheterna såsom de definieras i Europakonventionen och dess tillhörande protokoll.
I propositionen föreslår regeringen att riksdagen godkänner tilläggsprotokoll 16 till Europakonventionen och antar vissa ändringar i inkorporeringslagen. Genom ändringarna kommer tilläggsprotokollet att gälla som svensk lag.
Regeringen föreslår också att riksdagen antar en ny lag om rådgivande yttrande från Europadomstolen. Den nya lagen innebär att Högsta domstolen, Högsta förvaltningsdomstolen, Arbetsdomstolen, Mark- och miljööverdomstolen och Migrationsöverdomstolen samt Svea hovrätt i hyresmål får rätt att begära rådgivande yttranden från Europadomstolen.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den dag som regeringen bestämmer.
Utskottets förslag i korthet
Riksdagen godkänner tilläggsprotokoll 16 till Europakonventionen och antar regeringens förslag till ändring i lagen om den europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna och lag om rådgivande yttrande från den europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna.
Propositionen
Tilläggsprotokoll 16 till Europakonventionen innebär en möjlighet för konventionsstaterna att låta de högsta domstolarna begära rådgivande yttranden från Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna (Europadomstolen) i principiella frågor som rör tolkningen eller tillämpningen av de mänskliga fri- och rättigheterna såsom de definieras i Europakonventionen och dess protokoll.
Regeringen gör bedömningen att Sverige bör ratificera protokollet. Som skäl för en ratificering anför regeringen bl.a. följande. Möjligheten att begära in rådgivande yttranden kan förbättra dialogen och samspelet mellan de nationella domstolarna och Europadomstolen. Ett rådgivande yttrande kan vara till stöd och vägledning i enskilda mål och ärenden. Ett rådgivande yttrande är också en viktig rättskälla vid tolkningen och tillämpningen av Europakonventionen. Genom detta stöd förväntas de nationella domstolarnas förutsättningar att komma till välavvägda slutsatser i mål och ärenden som rör principiella frågor om Europakonventionen och dess protokoll kunna förbättras. Ett tillträde till protokollet bedöms därmed kunna förbättra Sveriges förutsättningar att garantera skyddet för mänskliga rättigheter på nationell nivå.
Regeringen föreslår att de tillägg som protokollet innebär i förhållande till Europakonventionen införlivas i svensk rätt genom ändringar i inkorporeringslagen. Eftersom ett införlivande av protokollet i svensk rätt förutsätter en lagändring krävs riksdagens godkännande innan protokollet ratificeras. Regeringen föreslår därför att riksdagen godkänner tilläggsprotokoll 16 till Europakonventionen och antar vissa ändringar i inkorporeringslagen. Genom ändringarna kommer tilläggsprotokollet att gälla som svensk lag.
Regeringen föreslår också att riksdagen antar en ny lag om rådgivande yttrande från Europadomstolen. I den nya lagen regleras vilka domstolar som ska få begära rådgivande yttranden från Europadomstolen i enlighet med protokollet. Den nya lagen innebär att Högsta domstolen, Högsta förvaltningsdomstolen, Arbetsdomstolen, Mark- och miljööverdomstolen och Migrationsöverdomstolen samt Svea hovrätt i hyresmål får rätt att begära rådgivande yttranden från Europadomstolen. Ett rådgivande yttrande får begäras i ett pågående mål eller ärende om principiella frågor som rör tolkningen eller tillämpningen av Europakonventionen med de ändringar och tillägg som framgår av inkorporeringslagen.
Regeringen föreslår att lagändringarna ska träda i kraft den dag som regeringen bestämmer.
Utskottets ställningstagande
Utskottet instämmer i de bedömningar som regeringen gör i propositionen och föreslår att riksdagen godkänner tilläggsprotokoll 16 till Europakonventionen och antar regeringens lagförslag.
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
Proposition 2023/24:161 Tilläggsprotokoll 16 till Europakonventionen – en möjlighet för de högsta domstolarna att begära rådgivande yttrande från Europadomstolen:
1. Riksdagen godkänner protokoll 16 till den europeiska konventionen den 4 november 1950 angående skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna.
2. Riksdagen antar regeringens förslag till lag om rådgivande yttrande från den europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna.
3. Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1994:1219) om den europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna.
Bilaga 2