Fråga 2023/24:98 Den ekonomiska situationen för officersaspiranter inom försvaret

av Mikael Larsson (C)

till Försvarsminister Pål Jonson (M)

 

Sverige står inför en upprustning av försvaret, och stora satsningar görs på Försvarsmakten. Här är personalen en avgörande nyckel, liksom satsningar på bättre villkor för personalen. Lika viktigt är det med rätt ersättningar och förutsättningar för officersaspiranter som utbildar sig. Det är viktigt att man fullföljer utbildningen och sedan är med och utvecklar det svenska försvaret. 

Många av de förordningar som i dag gäller är från tidigt 90-tal, när Sverige såg helt annorlunda ut. Samhället har förändrats, och priser har stigit och förändrats. Här är det viktigt att de förordningar som finns som reglerar ersättningar till officersaspiranter hänger med tiden. Det handlar bland annat om:

* Höjd och till prisbasbelopp kopplad fribeloppsgräns vid bostads- och familjebidrag för att möjliggöra för studerande och eventuell sambo att ha en inkomst från arbete.

* Höjd dagersättning för att motsvara nivån den låg på vid införandet 1994.

* Autoindexerad dagersättning genom att reformera den till en månadsersättning på cirka en åttondels prisbasbelopp.

Detta är en del i det regeringen kan göra för att locka fler att studera till officerare.

Min fråga till försvarsminister Pål Jonson blir därför:

 

Avser ministern och regeringen att verka för att de förordningar som finns för officersaspiranter och deras ekonomiska tilldelning under utbildningen ska förändras och anpassas för dagens samhälle?