Fråga 2023/24:974 Hat och hot mot utländska journalister

av Azadeh Rojhan (S)

till Kulturminister Parisa Liljestrand (M)

 

I en tid där pressfrihet och journalistik står inför ökande hot globalt är det av yttersta vikt att vi säkerställer ett säkert och stödjande klimat för alla journalister som verkar i Sverige.

Regeringen har tidigare uttryckt sitt engagemang för pressfrihet och yttrandefrihet, men frågan kvarstår hur dessa principer kan omsättas i konkreta åtgärder för att skydda utländska journalister som söker skydd i Sverige. Det är inte bara en fråga om att värna om deras personliga säkerhet utan också om att upprätthålla den oberoende journalistikens viktiga roll i att informera och granska. 

Enligt Journalistförbundet har omkring 30 procent av Sveriges journalister mottagit hot under de senaste 12 månaderna, och över 70 procent av journalisterna anger att de har fått motta nedsättande kommentarer. 

Utländska journalister befinner sig ofta i en särskilt utsatt position. Många av dem har flytt från länder där journalistik kan vara livsfarligt och där de riskerar att utsättas för trakasserier, fysiska attacker eller till och med dödsstraff för sitt arbete. Många gånger flyr de sina hemländer för att kunna fortsätta rapportera om känsliga ämnen som påverkar både deras hemländer och omvärlden. Dessa journalister är många gånger måltavlor för hot, där regimer från deras hemländer försöker tysta dem även utanför sina gränser. 

Med anledning av uppgifter i DN och Aftonbladet om att ett svenskt gäng fått i uppdrag att döda en journalist från det iranska oberoende mediehuset Iran International frågar jag kulturminister Parisa Liljestrand:

 

Vilka specifika åtgärder anser ministern att regeringen kan vidta för att ytterligare stärka skyddet för utländska journalister som arbetar i Sverige, och hur kan vi säkerställa att dessa åtgärder är effektiva och hållbara på lång sikt?