Fråga 2023/24:947 Åtgärder mot lågt barnafödande i Sverige

av Leonid Yurkovskiy (SD)

till Socialminister Jakob Forssmed (KD)

 

I februari kunde SCB rapportera om att barnafödandet i Sverige var historiskt lågt under 2023. Spekulationerna kring orsakerna är pågående, och mycket tyder på att den försämrade ekonomiska situationen kan ha påverkat siffrorna för såväl 2022 som 2023. Emellertid är Sveriges stöd till föräldrar och barn stort i en internationell kontext, vilket även föranleder analyser kring kulturella orsaker till det låga barnafödandet.

Runt om i världen råder regressiva födelsetal, och i många västerländska och östasiatiska länder ligger fertilitetstalen på långt under två barn per familj, något som ständigt har aktualiserat frågan i den politiska diskursen för länder som tydligt berörs av problematiken, såsom Japan.

I andra länder framstår det som att ekonomiska incitament, i form av exempelvis skatteavdrag eller avskrivning av studieskulder, i motsats till olika typer av barnbidrag som vi har i Sverige, har fått barnafödandet att öka.

Med anledning av ovanstående ställer jag följande fråga till socialminister Jakob Forssmed:

 

Ser ministern något problem i att barnafödandet i Sverige minskar, och avser ministern och regeringen i så fall att genomföra några insatser för att få svenskarna att vilja skaffa fler barn?