Bara tre dagar efter installationen av Taiwans nyvalde president Lai Ching-te valde Kina att genomföra storskaliga militärövningar runt Taiwan. Detta skedde helt utan förvarning och var menat som ett så kallat straff för att den nyvalde presidenten ses som mer beslutsam i fråga om Taiwans suveränitet. Kina menar därför att han begått vad de kallar för ”separatistiska handlingar”.
Det är inte den första gången som Kina har valt att hota, provocera och störa Taiwan. Kränkningar har skett, men den här gången är det en uppenbar upptrappning, och vi ser hur de kan tänka sig att förverkliga sin ockupation av den demokratiska nationen med såväl våld som total blockad. I ljuset av att detta blir det inte mindre oroväckande då den inte så värst unge kinesiske diktatorn dessutom sagt att Taiwan ska införlivas i Kina inom hans presidenttid.
Att demokratier fullt ut står bakom Taiwans demokratiskt valda regering och dess frihetsälskande folk bör inte vara någon särskilt revolutionerande idé. Ej heller att man står upp för de internationella spelregler som finns för att undvika onödiga konflikter. Kinas territoriella anspråk på Taiwan saknar dessutom folkrättslig grund, och det kinesiska kommunistpartiet har heller aldrig styrt Taiwan. Därmed är det inte konstigt att uttalanden som fördömt Kinas oacceptabla agerande kommit från såväl USA som EU.
Utrikesminister Tobias Billström önskas därför svara på följande fråga:
På vilket sätt har ministern visat Taiwan sitt stöd i detta läge, och vilka konkreta åtgärder har vidtagits mot Kinas agerande?