av Kerstin Lundgren (C)
till Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)
Ministern har varit tydlig med att det är viktigt vem som äger och kontrollerar eneriginfrastruktur i Sverige. Jag instämmer till fullo. Frågan är vad som definieras som strategiskt. Den granskningslagstiftning för utländska direktinvesteringar som i dag gäller baseras på EU:s regelverk, om ännu inte fullt utnyttjat. Förhandlingar pågår om en ny europeisk förordning. Det är självklart oerhört angeläget att granska strategiska utländska investeringar bredare. I dag sker detta oftast i kommuner främst utifrån bedömningen av antalet jobb som skapas. Detta argument måste dock synas, inte minst vad gäller investeringar från totalitära länder som Kina där allt kontrolleras av kommunistpartiet CCP. Till jobbskaparargumentet läggs nu ofta grön omställning, men bakom allt ligger inte sällan strategiska val av platser för Kina. Söker de bland annat hamnar, söker de till exempel lägen för framtida politisk påverkan.
Sverige ska självklart sträva efter att behålla en exklusiv rätt att avgöra vilka investeringar som ska tillåtas eller inte. I detta sammanhang är det samtidigt oerhört viktigt att minska sårbarheten i samhället och försäkra sig om att inte bli beroende av totalitära staters krav och hot om följsamhet.
Nu pågår en planering för en omfattande kinesisk investering i en fabrik för anodtillverkning med mera i Torsboda, i Timrå kommun, av företaget PTL. Det är en lokalisering i ett strategiskt område för Sveriges totalförsvar och i försvaret av vår nordisk-baltiska region.
Mot bakgrund av detta vill jag fråga energi- och näringsminister Ebba Busch följande:
Ser ministern och regeringen PTL:s planer som strategiskt viktiga för Sverige, och välkomnar eller motsätter sig ministern och regeringen dessa eller har man ingen åsikt om dem, och avser ministern ta några initiativ utifrån sin ståndpunkt?